Galettes en kasten

Bretagne is het land van de galettes en crêpes. Toen ik pas met mijn blog over Bijzonder Bretagne begon, schreef ik over de ‘Galette des Rois’, oftewel de Koningspannenkoek. Ook legde ik uit wat het verschil is tussen een galette en een crêpe. Welnu, nog even in het kort: een galette is een dunne pannenkoek gemaakt van boekweitmeel (sarrasin), een crêpe is eveneens dun maar met witte bloem als basis. Wat valt er verder nog van deze pannenkoeken te vertellen? De geschiedenis natuurlijk!

Galette
Galette – bron: www.crepiervarois.fr

Boekweit komt oorspronkelijk uit Azië en werd door de kruisridders meegenomen naar Frankrijk. Omdat het een goedkoop product is, was het eeuwenlang de basis van het eten in Bretagne. Volgens de legende is de galette geboren uit de onhandigheid van een boer die boekweitpap had gemorst op een hete steen in de open haard. Zo’n steen heet in het Bretons een ‘jalet’, oftewel ‘gal’ in het Oud Frans, wat weer ‘steen’ betekent. Daar is dus de naam ‘galette’ van afgeleid. Alors… door een onhandige boer, was de beer los. Sinds die tijd zijn de galettes niet meer weg te denken uit Bretagne. Het is dan ook een simpel recept: boekweitmeel, water en zout (eventueel eieren). Alleen… het bakken van de dunne galettes op een stalen plaat met behulp van een houten spatel vergt wel enige behendigheid. Wist je overigens dat het destijds gebruikelijk was in Bretagne dat een bruid de eerste galette die zij bakte in haar nieuwe woning, op de kast gooide als offer aan de vroegere bewoners? Zo verzekerde zij zich van hun bescherming voor het nageslacht en huiselijk geluk.

Naast de galettes kennen we vanaf de 20ste eeuw ook de crêpes. Witte meel werd in die tijd steeds goedkoper, dus waarom niet iets nieuws proberen? Het woord ‘crêpe’ is overigens afgeleid van het Latijnse ‘crispus’ wat ‘dun weefsel’ betekent. Maar goed, geef mij maar een galette. Het heeft iets ‘traditioneels’ en smaakt nog lekker ook. Zeker met een gebakken eitje en wat kaas. Smullen! Of ik er bij ons eentje op de kast gegooid heb? Nee. Maar ik heb dan ook geen nageslacht. En met dat huiselijk geluk zit het  wel goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *