Alan Stivell

Ken je dat? Zo’n dag waarop je eigenlijk van alles wilt doen, maar dat er geen druk of deadline achter zit. Nou, zo’n dag is vandaag. En op zo’n dag komen allemaal oude en nieuwe Franse lyrics voorbij. Heerlijk! Hoog tijd om ook een keer een blog te wijden aan Alan Stivell, oftewel de in Bretagne zeer bekende Keltische zanger en muzikant die aan de basis staat van de herontdekking van de Keltische harp.

Alan Stivell
Alan Stivell – bron: blogyvalain.blogspot.com

Alan Stivell, de artiestennaam van Alan Cochevelou, werd op 6 januari 1944 geboren in Riom… nee, niet in Bretagne, maar in de Auvergne. Zijn vader, Georges, was ambtenaar op het Franse ministerie van Financiën. Pa had een droom; het opnieuw leven inblazen van de Keltische of Bretonse harp in het Bretonse Gourin. Zo geschiedde. Toen Alan negen jaar was, begon hij de harp te bespelen. Onder streng toezicht van zijn vader en Denise Megevand, een bekend harpetiste. Vader bracht Alan de Keltische mythologie bij alsook de Bretonse taal, de Bretonse dans en leerde hem zelfs de Schotse ‘bagpipe’ en de Bretonse ‘bombarde’ te spelen. Op elfjarige leeftijd kwam Alan in het concertcircuit terecht, terwijl hij de Bretonse, Engelse, Ierse, Schotse en Welse ‘folk music’ leerde. Zijn muziekinstrumenten breidde hij uit met de Ierse fluit en de ‘tin wistle’. Alhoewel hij zijn jeugd doorbracht in Parijs, ging hij vaak naar Bretagne. Daar lag zijn hart. Zijn eerste plaat werd in 1960 uitgebracht. En hierna volgden er nog velen.

Een paar jaar later begint Alan te experimenten met een nieuwe harp met bronzen snaren. Hij gaat de moderne toer op: Keltische rock. In 1966 treedt hij voor het eerst ook als zanger op. Hij toert een paar jaar en mag in 1968 zelfs samen met de Moody Blues optreden in de Queen Elizabeth Hall in Londen. Zijn eerste echte grote hit scoort Alan in 1970 met de single… Brocéliande. Hoe kan het ook anders. Brocéliande! En toen ging het snel, de ene na de andere plaat komt uit. Prijzen vallen hem te deel en zijn bekendheid gaat zelfs over de grenzen van Frankrijk.

Wist je dat Alan in 1998 de bekende rap band Manau aanklaagde. Over deze band schreef ik eerder een blog. De hit die Manau toen had met ‘La Tribu de Dana’ leek verdacht veel op de song van Stivell’s ‘Tri Martolod’. Tsja.. zo gaat dat in de muziekbussiness.

Ken je Alan Stivell nog niet, dan raad ik je aan toch eens een van zijn vele nummers op YouTube op te zoeken. En ben je echt om, kom dan op 8 augustus 2014 naar het festival de Buguélès, in de Côtes d’Amor, Bretagne. Op dezelfde dag geven ook de Red Hot Chili Peppers acte de présence. Mooi, van alles wat! Enthousiast? Ik zou zeggen… kom naar Bretagne!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.