Anne van Bretagne

Elk jaar vinden in juli gedurende drie dagen de ‘fêtes historiques’ plaats in Vannes. Over de mooie, oude stad schreef ik al eerder een blog op Verkeersbureaus.info. Maar de historische feesten, dat is een verhaal apart. Zeker gezien het thema van dit jaar: Anne van Bretagne.

Anne van Bretagne
Anne van Bretagne – bron: www.histoire-en-ligne.com

De bekende hertogin van Bretagne (1488 – 1491) en daarna koningin van Frankrijk (1491 – 1514) is alweer 500 jaar geleden gestorven. En DAT is voor de Bretonners aanleiding om op de historische feesten aandacht aan haar te besteden. Anne werd op 25 januari 1477 geboren in het kasteel van Nantes. Als oudste dochter van François II bracht ze haar eerste jaren niet alleen in Nantes door, maar ook in Vannes en Clisson. Haar kindertijd duurde maar kort. Om de toekomst van het hertogdom te waarborgen – bij het ontbreken van een mannelijke erfgenaam – maakten de ouders al vanaf haar vijfde jaar plannen voor een huwelijk. Anne verloofde zich officieel met Eduard, de twaalfjarige zoon van Eduard IV van Engeland. Maar de moord op de kroonprins maakte een jaar later een einde aan de verloving. Uiteindelijk trouwde ze met keizer Maximiliaan I en werd Anne aartshertogin van Oostenrijk en koningin van het Heilige Roomse Rijk. Vervolgens was ze van 1491 tot 1498 koningin van Frankrijk door haar huwelijk met koning Karel VIII en later opnieuw koningin van Frankrijk door haar huwelijk met Lodewijk XII. Ze overleed op 9 januari 1514 op de leeftijd van 37 jaar. Oorzaak? Zoals zo vaak gebeurde in deze tijd: te veel bevallingen waardoor haar gezondheid drastisch achteruit ging. Nier- of blaasgruis was uiteindelijk de oorzaak van haar overlijden.

Venitiaans carnaval in Vannes
Venitiaans carnaval in Vannes – foto: Betty Rombout

Anne is al 500 jaar dood, maar de feesten in Vannes gingen er lustig op los tijdens dé nationale feestdag (14 juli). Wij waren er bij. In de oude stegen van de stad troffen we veel mensen aan, uitgedost in de kleren van weleer. Wel of niet met muziekinstrumenten. Keltische rock en Bretonse zang en dans wisselden elkaar af. In de tuinen van de ‘remparts’ (kantelen) zagen we vele oude beroepen voorbij komen; smid, instrumentenmaker, muntenslager, wever, valkenier… en een heuse groep bedelaars. Een beroep apart in deze dagen. Rond 17.00 uur verzamelden zich vele mensen, onder ander bij het stadshuis, om het defilé voorbij te zien trekken. Mannen en vrouwen toonden zich trots in middeleeuwse kledij. Ook vendeliers waren van de partij. Een klein jochie moest het nog leren; pardoes gooide hij zijn vaandel tegen zijn eigen hoofd waarna hij zich vervolgens snikkend in de schoot van zijn moeder wierp. Het publiek lachte ingetogen. De stoet eindigde met Venitiaans carnaval; vrouwen en mannen gekleed in felgekleurde gewaden en uiteraard met maskers. Prachtig!

Anne van Bretagne, hertogin van Bretagne, snel zal ze niet vergeten worden. Zelfs niet door Venitianen met een masker op. Wat de link is? Ik heb geen flauw idee. Anne zal er niet wakker van liggen. Ze slaapt nog wel eventjes door.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *