Bécherel

Ken je het boek ‘Le Petit Prince’, geschreven door Antoine de Saint-Exupéry in 1943? Ik was er op de middelbare school – verplichte boekenlijst Frans – helemaal gek van. Het lijkt een sprookje, maar het is veel meer. In het boek stelt de schrijver zichzelf voor in de Sahara, waar hij een jonge buitenaardse prins tegenkomt. In hun gesprek openbaart Saint-Exupéry zijn eigen visie op de eigenaardigheden van de mensheid. Hij laat de eenvoudige verstandigheid zien die volwassenen lijken te vergeten wanneer ze opgroeien.

Zo’n boek, liefst een zo oud mogelijk exemplaar, wil je toch in je bezit hebben? Een goede plek om naar ‘Le Petit Prince’ op zoek te gaan is Bécherel. Dit stadje in het Franse departement Ille-et-Vilaine in Bretagne, gelegen op 30 kilometer afstand van de grote stad Rennes, is dé boekenstad bij uitstek. Bécherel heeft een middeleeuws karakter. Vanaf de Rue de la Filanderie tot het plein van de Halles hebben de granieten huizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw hun bijzondere karakter behouden. Dit, tezamen met de (tweedehands) boekwinkels, maakt Bécherel echt tot een leuk uitje. Ga je daarna ook nog even naar de tuin van Thabor – gebouwd op de plaats waar het kasteel stond – dan kan je dag helemaal niet meer stuk. Lopend door het doolhof van trappen en muurtjes heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Bécherel
Bécherel – bron: http://benoot.com/

Bécherel is de stad van het boek, ik vertelde het al. Elk jaar vindt in het Paasweekend het ‘Fête du livre’, een groot boekenfeest, plaats. Eerlijk, ik ben zelf nog nooit op dit feest geweest, maar het staat nu al in mijn agenda voor 2015. Want ‘Le Petit Prince’ zal daar vast ook zijn. Geen ‘gelikt’ exemplaar uit een moderne boekwinkel. Nee, eentje met een bruine kaft vol vet- en koffievlekken. Een uniek exemplaar. Net zo uniek als de roos van de kleine prins. Als hij op aarde een hele reeks rozenstruiken ziet, is de kleine man teleurgesteld. Zijn roos is niet de enige. Maar vriend vos legt uit dat de roos van ‘Le Petit Prince’ wel degelijk uniek is, omdat het degene is waarvan hij houdt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.