Bisquine

Vandaag gaan we het hebben over een boot en oesters. We beginnen met de boot, de bisquine. Volgens de verhalen duikt de bisquine het eerste op aan het begin van de 19de eeuw bij Baskische vissers in de Golf van Biskaje. Na aankomst in Noord-Bretagne en Normandië verandert de oorspronkelijke naam biscayenne in bisquine. Ook de vormen van de boot worden aangepast aan de heftige zeeomstandigheden in de Baie du Mont Saint Michel. Het getijdeverschil is er namelijk enorm, wat onvoorspelbare winden in stromingen oplevert. Dankzij de bisquine floreert de streek rondom de Baie enorm. Cancale in Bretagne en Granville in Normandië zijn daar debet aan. Beide plaatsen hebben namelijk zowel een scheepswerf als een vissershaven. De bisquine cancalaise was overigens goed te onderscheiden van de bisquine uit Granville. Hoe? De boot uit Cancale had namelijk een witte romp, die uit Granville een zwarte. Simpel, is het niet? 

De bisquine uit Cancale was een boot van 18 meter lang met een groot zeilwerk. De boot werd gebruikt om oesters te vangen met een schrobnet. Want ja, Cancale en oesters, ook vandaag de dag is dit de plek voor de oestervangst. Helaas gaat deze vangst iets anders dan voorheen. Rond 1920 heeft een mysterieuze ziekte alle oesterbanken – die volop oesterzaad produceerden – in de Baie uitgeroeid. Nu wordt dat oesterzaad uit Auray gehaald en probeert men ter plekke oesters te kweken in oesterbanken. Dit levert een platte oester op, de zogenaamde ‘belon’. De typische smaak van de ‘belon’ is te danken aan de grote hoeveelheden plankton in de Baie.

Bisquine
Bisquine – bron: zizitop.eklablog.net

Van de oesters terug naar de bisquine. De Assocation Bisquine Cancalaise (ABC) in Cancale verzorgt trips met de bisquine cancalaise, een replica van de oorspronkelijke bisquine La Perle (zonder motor) uit 1905. Je kunt als matroos meevaren voor een halve dag, hele dag, weekend, nachttrip of meerdaagse tocht. En het mooie is, zeilervaring heb je niet nodig. Doen! Oké, zeeziekte ligt op de loer in de Baie. Maar je moet maar zo denken, als de maag leeg kun je deze na de tocht weer lekker vullen met oesters uit Cancale!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *