Bretonse streep

Wie kent niet de Bretonse streep? Een shirt met deze strepen past overal bij. En het is nog stoer ook. Dat vindt tenminste de gemiddelde modekenner. Traditioneel is de Bretonse streep een breisel met een ¾ mouw of langer, een boothals en in totaal 21 navy en witte strepen. Elke streep staat symbool voor een overwinning van Napoleon. Hoe verzinnen de Fransen het.

Bretonse streep
Bretonse streep – bron: www.clths.nl

De Bretonse streep is bedacht voor de Franse zeelieden. Hoezo? Welnu, de streep steekt prima af tegen de wilde zee. Overbood geslagen zeemannen met zo’n gestreept kledingstuk aan waren goed terug te vinden. In 1958 wordt zelfs het Bretons gestreepte shirt officieel aan het Franse zeemansuniform toegevoegd. En daarna neemt de bekendheid alleen maar toe. Mede dankzij modekoningin Coco Chanel. Aan de Franse Rivièra wordt moeder Chanel overweldigd door de stoere zeemannen met de shirts in Bretonse strepen. En wat moeder stoer vindt, vindt dochterlief ook stoer. Dus zien we daarna de strepen regelmatig terug binnen de collecties van onze Coco. In de jaren 60 worden de Bretonse strepen zelfs geassocieerd met de Nouvelle Vague, een stroming binnen de Franse filmwereld. Met als resultaat dat we ook Audrey Hepburn, Brigitte Bardot en Merilyn Monroe veelvuldig gekleed zien in.. jawel, de Bretonse streep!

Nu woon ik alweer tweeënhalf jaar in Bretagne. Nooit eerder dan voor een paar weken terug, had ik de koppeling tussen streep en Bretagne gemaakt. Een vriendin die op bezoek was, wilde per se een shirt met Bretonse streep voor haar zoontje. Ping! De connectie! We gingen op ‘jacht’. En jawel hoor, we vonden er eentje voor de kleine man. Ik moet zeggen, het stond hem schattig en inderdaad ook stoer. Maar of ik ben weggelegd voor zo’n streep. Ik denk van niet. Geef mij maar een shirt in het paars, mijn lievelingskleur. Daarmee ben ik vast ook wel te vinden in zee mocht ik overboord slaan. Toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.