Brocéliande

Het gekke is, ik heb al vele blogs geschreven over Bretagne, maar het bijzondere en mystieke Brocéliande bos – waar we vanuit onze tuin in de verte op kijken – is nog niet echt ter sprake gekomen. Daar ga ik nu wat aan doen!

In en rondom het oerbos Brocéliande is de legende van koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel springlevend. Een van de verhalen gaat over de Val sans Retour. Deze vallei ligt op loopafstand van het plaatsje Tréhontereuc. Je vraagt je natuurlijk af, waarom is het een vallei zonder retour? Welnu, de Val sans Retour dankt zijn naam Morgane le Fay. Deze dochter van Igraine en Gorlois, halfzus van koning Arthur en moeder van Mordred, was een machtige tovenares. Morgane werd ooit door een van haar minnaars bedrogen. Hierop besloot ze wraak te nemen door een vloek uit te spreken; iedere ontrouwe man die de vallei binnenging, zou veranderen in steen en deel uitmaken van de Steen van de Valse Minnaars, die de vallei domineert. De betovering werd echter doorbroken door Lancelot, de rechterhand van koning Arthur en minnaar van de vrouw van de koning, Guinevere. De liefde van Lancelot voor deze vrouw was zo zuiver en perfect, dat er van een ‘valse minnaar’ geen sprake kon zijn.

Val sans REtour
Val sans Retour – bron: http://t3m.voila.net/doc_broceliande.htm

Vind je het geen prachtig verhaal? En zo zijn er nog vele verhalen over het Brocéliande te vertellen. Nog eentje dan!

In de vallei ligt het Mirroir aux Fees (feeënspiegel). Hier vlakbij – naast een watervalletje – zie je een wel heel bijzondere boom staan: l’Arbre d’Or, oftewel de Gouden Boom. De boom, die gelijkenis vertoont met het gewei van het grote witte hert van het Brocéliande,  is gemaakt door de kunstenaar François Davin. Dit ter nagedachtenis aan de alles verwoestende bosbranden in de zomer van 1989. De boom staat voor onsterfelijkheid en wijst ons op het nemen van verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur. De vijf verkoolde bomen die rondom de gouden boom staan, symboliseren de brand en het misbruik van bossen door de commercie, zoals houtkap.

Arbre d'Or
Arbre d’Or – bron: http://www.vacanceo.com

B… r… o…c…é…l…i…a…n…d…e, spreek het maar eens langzaam uit. Je voelt de mystiek, het verlangen, de oerkracht van dit magnifieke bos in Bretagne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.