Brouwerij Lancelot

We zijn er nog nooit geweest, maar dat gaat binnenkort wel gebeuren als echte bierkenners en vrienden bij ons op bezoek zijn. Over welk uitje heb ik het? Juist! Naar de Bretonse bierbrouwerij Lancelot in Le Roc-Saint-André, gelegen in het departement Morbihan. Het zal een bijzonder uitje zijn, want Frankrijk is nou niet bepaald het land van het bier.

Brouwerij Lancelot is gevestigd in gerenoveerde gebouwen van de voormalige mijn van Le Roc-Saint-André, gebouwd op Neolithische overblijfselen. Dat bewijzen onder andere de gepolijste pijlpunten die op deze plek gevonden zijn. Alhoewel de mijn al eeuwen bestond, werd de plek in 1834 echt ontdekt. Het tinerts bleek een van de mooiste van Europa te zijn. Echter, de aderen raakten snel uitgeput. Ook werd er goud gewonnen. Omdat dit slechts een klein deel van de exploitatie was, besloot men in 1908 het productieproces in zijn geheel te stoppen. In totaal 480 mijnwerkers moesten het werk neerleggen.

Brouwerij Lancelot in Bretagne
Brouwerij Lancelot in Bretagne – bron: akrow35.skyrock.com

Pas zo’n 90 jaar later werd er weer een bestemming gevonden voor de mijn: een brouwerij. Bernard Lancelot – voorheen technicus in de kerncentrale van Chinon – was de ontdekker van de plek. Volgens hem levert de granieten ondergrond zuiver water wat zeer geschikt is voor de productie van bier. En dát het bier lekker is, kunnen wij beamen. Menig biertje hebben we al geproefd. Bieren met typische Bretonse namen als Cervoise, Lancelot, Duchesse Anne, Blanche Hermine, Telenn Du, Bonnets Routes, Morgane en Dragons. Nog even wachten en dan zullen ook de smaakpupillen van onze vrienden uit Nederland verrast zijn door deze Bretonse bieren.

Kortom, Bretagne bewijst dat Fransen ook bier kunnen brouwen. Van de Coca Cola moeten onze vrienden echter af blijven. Cola? Ja, Bernard kwam in 2001 op het idee om Breiz Cola te produceren. En die is dus echt niet om te pruimen. Tenminste, mijn smaakpupillen zeggen: ‘Bah’, veel te zoet’. Maar ja, gelukkig kunnen we met het proeven van de verschillende biertjes even vooruit.

(Een rondleiding o.l.v. een gids is het gehele jaar mogelijk van maandag tot en met vrijdag: 14.30 uur, 15.30 en 16.30 uur (vrijdags om 13.30 uur en 15.30 uur), entree en proeverij GRATIS!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *