Cesson-Sévigné

Ten oosten van Rennes ligt Cesson-Sévigné, na Saint-Malo, Fougères, Vitré en Bruz de zesde stad van het departement Ille-et-Vilaine in Bretagne. Gisteren waren wij er, op de 44ste braderie/rommelmarkt die de commune organiseerde. Werkelijk, nog nooit heb ik zo’n enorme markt gezien. Uren hebben we er rond gelopen. En natuurlijk.. ook wat gekocht: drie ouderwetse stoelen voor slechts vijf euro, een zilveren slabestek, een rode Marokkaanse lamp en een groen en langgerekt Afrikaans masker, omgedoopt tot ‘onze groene man’.

44ste braderie in Cesson-Sévigné
44ste braderie in Cesson-Sévigné – bron: www.ville-cesson-sevigne.fr

In 1926 kreeg de stad officieel de naam Cesson-Sévigné. In het Bretons: Saozon-Sevigneg. De stad kent veel groen (!), met name door de vijf publieke parken die het hele jaar geopend zijn (in totaal 50 hectare); Parc de la Chalotais, Parc de Bourgchevreuil, Parc de Champagné, Parc de la Monniais, Parc du Bois de la Justice. De twee ‘manoirs’ die de stad rijk is, zijn ook zeker de moeite waard van het zien waard; Manoir de Bourgchevreuil en Manoir de La Chalotais, beiden uit de 16e eeuw. Het Château de la Moinerie van Cesson-Sévigné ligt aan de noordkant van de stad. Overigens, dé stad van de beroemde familie Sévigné, waarvan Marie de Rabutin-Chantal (1626- 1696), markiezin van Sévigné,  de bekendste is vanwege haar schrijftalent. De meeste van haar brieven – vol humor en levendigheid – waren gericht aan haar dochter. In Frankrijk wordt ze gezien als een van de grote iconen van de Franse literatuur. Een ander bekend figuur, zelfs geboren in deze stad, is de beeldhouwer Jean Boucher (1870 – 1939).

Overigens ben je de cultuur zat, leef je dan lekker uit op de golfbaan van Cesson-Sévigné. Volgens mijn Engelse buurman een van de leukste en goedkoopste van Bretagne. Maar eh.. smaken verschillen hè?

Cesson-Sévigné, mijn rug doet zeer van het geslenter in deze stad. Gelukkig heb ik vandaag ‘zitwerk’ achter mijn pc. Onze ‘groene man’ in mijn kamer vindt het ook wel best. Hij heeft zijn ogen dicht na een lange reis vanuit Afrika naar Cesson naar Mauron, waar wij wonen. Het blijft verbazingwekkend hoe werelden elkaar ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *