Château Hunaudaye

Een paar maanden geleden reden we terug naar huis na een gezellig bezoek aan vrienden in Bourseul, Bretagne. Omdat het lekker weer was, besloten we een toeristische route te nemen. Spiedend op de kaart, zag ik een symbool van een kasteel staan bij het plaatsje Pledeliac. Et voilà… het stuur werd omgegooid. Het bleek niet zomaar een château. Het kasteel staat namelijk op de monumentenlijst. Vanaf 2005 is er bovendien een grote restauratie, gefinancierd door de Franse overheid, in gang gezet. Over welk kasteel hebben we het? Château Hunaudaye!

Château Hunaudaye
Château Hunaudaye – bron: www.flickr.com

Het kasteel is gebouwd rond 1220 door Olivier Tournemine, en wel op een oude Gallisch-Romeinse plaats. Het kasteel beschermde de oostelijke grens van Penthièvre (de streek van Lamballe), die in een strijd was gewikkeld met Poudouvre (de streek van Dinan). In 1342 werd het kasteel verwoest tijdens de Bretonse Successieoorlog. Herbouwing vond plaats in de 15e eeuw. In 1793 lieten de districtbestuurders van Lamballe de wallen van het château opblazen om te voorkomen dat de zich in het bos verschansde Chouans- royalistische opstandelingen –  hier naar toe zouden vluchten. Nadat het kasteel als steengroeve was gebruikt, kwam men er langzaamaan toch achter dat het om een bijzonder mooi kasteel ging. Het kasteel van Hunaudaye werd, zoals gezegd, op de monumentenlijst geplaatst.

Eigenlijk zijn het ruines die je ziet, alhoewel bepaalde onderdelen nog goed zichtbaar zijn, zoals de ophaalbrug, de vijf torens en de verdedigingssystemen, de muren tussen de bastions en de binnenplaats, alsook de verschillende woonruimtes zoals de keukens, kelders, hoofdoven en statige kamer. Kortom, het Château Hunaudaye is zeker een bezoek waard. Al is het maar om je even terug te wanen in een vervlogen tijd van kasteelheren, soldaten en boeren. Misschien kom je dan ook nog wel zo’n verdwaalde geest tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *