Châteaugiron

Vorige week moest ik naar Rennes voor een paar interviews. Toen het werk erop zat, wachtte mij een rondleiding door een goede kennis in Chateaugiron, een middeleeuws stadje op zo’n 16 kilometer ten zuidoosten van de Bretonse hoofdstad in het departement Ille-et-Vilaine. Ja mensen, ook al roept de plicht, soms moet je het gewoon even laten vieren en genieten van al het moois dat Bretagne te bieden heeft.

We spraken af bij de MacDonalds gelegen aan de N157 richting Le Mans. Niet echt een gezellige plek, maar gemakkelijk te vinden. Uiteraard zakte ik als een echte toerist lekker onderuit op de passagiersplaats in de auto. Jeroen, mijn persoonlijke ‘reisleider’ reed. Na zo’n tien minuten kwamen we aan in Châteaugiron. Nou ja, ik had het idee dat we bij een kasteel aankwamen. Echt, een gigantisch bouwwerk met enorme hoge muren. Niet verwonderlijk, als je weet dat dit kasteel vroeger – ik heb het dan over de periode vanaf de 11de eeuw – gebouwd is als tweede cirkel van kastelen achter de grens van het ‘land’ van de hertogen van Bretagne. Jeroen vertelt mij dat het historische stadje Chateaugiron om dit kasteel heen gebouwd is. Zoals gezegd, dat is nu nog steeds te zien. Van de oude vesting, die tussen 1450 en 1470 door Jean de Derval is gerenoveerd, zijn nog veel overblijfselen te zien. Van origine kende de vesting zes torens. Nu zijn er nog vier over; de vestingtoren uit de 13de  – 15de  eeuw van maar liefst 38 meter hoog, de toren Horloge uit de 14de – 15e eeuw die als belfort diende tijdens het Ancien Regime – wees sportief en neem de 150 treden om de klok van dichtbij te zien!-, de toren Guet en de Cardinal uit de 15de eeuw.

Châteaugiron
Châteaugiron

Châteaugiron zelf is een klein, pittoresk plaatsje met oude vakwerkhuizen, gezellige straatjes, zoals de ‘rue de la Madeleine’, een oude wasplaats – le lavoir Saint Nicolas –  en oude hallen uit de 19e eeuw oftewel de vroeger marktplaats, nu omgebouwd tot mediatheek. Wisten jullie trouwens dat Julien en Pierre Goudel uit Châteaugiron kwamen? Wie? Twee neven. Hun beeldhouwwerken zijn te bewonderen in ‘le musée des Beaux Arts’ in Rennes, in de kerk La Madeleine in Parijs en op het kasteel van Versailles. Tot slot is het bijzonder om het moerasgebied de ‘Glaume’ te bezoeken. Inderdaad, een stukje natuur gelegen in het hart van Châteaugiron. Nee, ik ben er niet geweest. Het was te nat na al de regenval die Bretagne vanaf december al teistert.

Helaas dé kroeg, annex restaurant –Le Derval – van Chateaugiron is nog niet open, dus strijken we neer in de Auberge du Cheval Blanc, een sfeervol hotel/restaurant. Genietend van een biertje praten we nog wat na. Het is gezellig. Eigenlijk veel te snel verlaten we Châteaugrion weer. Jeroen zet mij netjes bij de MacDonalds af, waar mijn auto staat. Het contrast met Châteaugiron kan niet groter zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *