Chêne Guillotin

Het is zaterdag en we staan startklaar voor een excursie naar opmerkelijke bomen in het prachtige Brocéliande bos onder leiding van een natuurgids van het CPIE (Centre Permanent d’Initiatives pour l’Environnement) Forêt de Brocéliande. Dit educatief centrum richt zich al vanaf 1988 op het behoud van milieu en cultuur van het Brocéliande. De excursies van het CPIE zijn gratis of kosten slechts een paar euro.

Chêne Guillotin
Chêne Guillotin – bron: blogamalices.blogspot.com

Startklaar, maar het regent.. nee het giet in Bretagne. Wat doen we? Gaan! Regenjas en een paar stevige, waterdichte stappers aan… et voilà! In Concoret stappen we uit de auto waar het CPIE gevestigd is. Zo’n 30 mensen, van jong tot oud, hebben zich er inmiddels verzameld voor de excursie. Na een korte introductie van de gids, stappen we de frisse lucht in en… schijnt de zon!

We gaan op pad naar de Chêne Guillotin, een opmerkelijke eik met een omtrek van zo’n 9.60 meter, die al zo’n 1000 jaar (zegt men) stevig met zijn wortels in de grond staat op een rustieke plek ergens tussen Concoret en Tréhorenteuc. Aandachtig luisteren we naar de gids. Hij vertelt over de nadelige invloed van paddenstoelen op de boom, hoe je een boom moet kappen en hoe een boom zich in leven houdt. Boeiend. De Chêne Guillotin is overigens hol van binnen. En Bretagne zou Bretagne niet zijn als daar niet een verhaal aan verbonden is. Priester Guillotin verborg zich tijdens de Franse Revolutie in de boom. Jawel! En hij heeft het ook nog overleefd. Zelfs had Guillotin de moed een waardevol dagboek te schrijven over de revolutionaire gebeurtenissen.

De 2,5 uur durende excursie is uitermate boeiend. Na de Chêne Guillotin zien we nog vier andere opmerkelijke bomen. Zoals de sequoia’s in Les Forges, mammoetbomen oorspronkelijk afkomstig uit het westen van de USA, waar ze wel zo’n 100 meter hoog kunnen worden. Deze bomen halen een lengte van zo’n 50 meter, wat bijzonder is voor Europa. We sluiten de excursie af met een enorme ‘frêne’, de grootste van heel Bretagne.

Als we de auto instappen om naar huis te gaan, begint het weer te regenen. We lachen. Het heeft zo moeten zijn. Zon tijdens de excursie, regen er voor en er na. We leven in een wonderlijke wereld met een natuur die het verdient natuur te zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *