Elven

Zo’n 13 kilometer ten noorden van de historische stad Vannes (Morbihan) ligt het plaatsje Elven. De naam klinkt sprookjesachtig, maar voor ons is Elven dat allerminst. Na een avondje theater in Vannes houdt onze auto er vlakbij Elven mee op. Later blijkt dat we de motor hebben opgeblazen. Als we dit aan onze vrienden in Lizio vertellen, beginnen ze te lachen. Het euvel komt hun bekend voor. Ook hun auto weigerde een paar maanden daarvoor dienst… en jawel, bij Elven.

En toch, toch ben ik nieuwsgierig naar Elven, gelegen in een omgeving die al sinds de bronstijd bewoond wordt. Het dorp is onder andere bekend van de mooie, van oorsprong romaanse kerk (12de eeuw). Een felle brand echter vernielde het Godshuis en dus besloot men tot herbouw wat in de 15de eeuw resulteerde in een gotische kerk.

Elven
Elven – bron: zacarovanyles.blogspot.com

Naast de kerk is Elven ook bekend van het Fortresse de Largoët oftewel de ‘Tours d’Elven’. Overleveringen leren ons dat er in 1020 al een kasteel bestond in Elven, in het bezit zijnde van de baron van Elven, Derrien I. Het ‘fortresse’, zoals we het nu kennen, stamt uit de 13de – 15de eeuw. Althans, wat er van over is. De ruines werden in de vorige eeuw door Octave Feuillet (1821-1890), een Franse roman- en toneelschrijver, beschreven in ‘Le Roman d’un jeune homme pauvre’. Naast de versterkte poort en een tot jachtpaviljoen verbouwde ronde toren bekroond door een bouwsel met een spits dak, bevindt zicht een sterk vervallen donjon.

Tsja… eigenlijk kan ik er niet meer om heen. Elven verdient een bezoekje. Alleen… het is denk ik verstandiger als ik met de fiets ga.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.