Enclos paroissial

Guimiliau, een dorp op 18 kilometer ten zuidwesten van de stad Morlaix (departement Finistère) in Bretagne, is bekend om zijn ‘enclos paroissial’. Voordat ik verder vertel over deze specifieke ‘enclos paroissial’, eerst even enige uitleg.

Een ‘enclos paroissial’ is een Bretonse benaming voor een christelijk godsdienstig ommuurd domein – een parochie-erf – waarin het kerkhof, de parochiekerk, het knekelhuis en de calvarieberg liggen. De wat? Een calvarieberg is een opstelling van beelden die de kruisiging van Jezus voorstelt. Soms zie je verschillende episodes van deze kruisiging. Wist je dat vroeger achtervolgde dorpelingen naar deze calvaires vluchtten? Daar werden ze ingesloten door roofridders die, zolang de dorpelingen aan de kruisen stonden, hen niet benaderden. Waarom niet? De ridders waren bang om verdoemd te worden door de kerk, dus lieten ze de dorpelingen met rust. Afijn, ik had het over de ‘enclos paroissial’. Wetenswaardig is nog dat ze ontstonden in de late middeleeuwen, tegen het einde van de 14e eeuw. Zeker 300 jaar lang zijn deze bijzondere domeinen gebouwd in Bretagne.

Terug naar Guimiliau. In de ‘enclos paroissial’ van dit dorp bevindt zich een unieke calvaire uit de 16e eeuw met meer dan 200 gebeeldhouwde figuren en maar liefst 25 voorstellingen. Op de sokkel van de calvaire staat een beeldengroep die het verhaal uitbeeldt van Katell Gollet. Deze Katell nam de duivel als minnaar en stal voor hem een heilige hostie. Ja, zeer gewaagd! Ze werd gesnapt en veroordeeld tot het eeuwige hellevuur. Met een hooivork wordt ze in bedwang gehouden, terwijl de demonen aan haar vlees trekken.

Enclos paroissial, calvaire, Gumiliau - Katell Gollet - bron: Golletbreizhshot.blogspot.com
Enclos paroissial, calvaire, Gumiliau – Katell Gollet – bron: Golletbreizhshot.blogspot.com

Naast de ‘enclos paroissial’ in Guimiliau zijn die van Pleyben, Plougastel-Daoulas en Tronoën ook zeker een bezoek waard. Dus mensen, jullie weten waar je moet zijn in Bretagne… op het parochie-erf. Enne… geen hostie wegkapen, hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *