Fort La Latte

Ga je naar Bretagne, dan kun je er niet om heen: kastelen. De een is soms nog mooier dan de ander. Maar wat is mooi? Eigenlijk is het meer het mysterieuze dat een kasteel ‘mooi’ maakt. Hoe lang staat het er al? Wie hebben er gewoond en hoe? En wat is er allemaal met het kasteel gebeurd? Welnu, dat er veel gebeuren kan met een kasteel is duidelijk als we het hebben over Fort La Latte. Dit kasteel, gelegen op een rotsachtige landtong in de Côte d’ Armor en op slechts vier kilometer van het bekende Cap Fréhel, heeft veel moeten doorstaan.

Forte La Latte
Forte La Latte – odict.leo.org

Met de bouw van het huidige slot werd in de 13e eeuw begonnen door de heren van Goyon; sinds 1209 heette deze familie, door een huwelijk met de erfgename van de Matignons, Goyon de Matignon. De voltooiing van het kasteel vond plaats in de 14e eeuw. Tijdens de Honderdjarige Oorlog werd het kasteel belegerd door de Franse veldheer Bertrand du Guesclin.  Fort La Latte was destijds namelijk in het bezit van de Engelsen. Het kasteel kwam vervolgens in handen van hertog Jan IV van Bretagne. Echter in 1390 werd het weer een Engels kasteel om vervolgens rond 1500 het stuivertje weer te wisselen met de Fransen. In 1500 werd het kasteel bijna met de grond gelijk gemaakt, daarna weer opgebouwd totdat Lodewijk XIV in de 17e eeuw er een kustverdedigingskasteel van maakte. Een verdediging tegen Hollandse en Engelse indringers vanuit zee. Het kasteel werd langzamerhand een vestiging. James II van Schotland mocht zich in 1715 eigenaar noemen van Fort La Latte. Meer en meer werd het kasteel gebruikt voor het maken van kanonskogels en als opslagplaats voor buskruit. Gevaarlijk! Want door een onvoorzichtigheid vloog het buskruitmagazijn in de lucht. Maar goed, het kasteel bleef overeind. Tijdens de Franse Revolutie was het kasteel een gevangenis voor contrarevolutionairen. In 1815 volgde een niet-succesvolle aanval door een groep rebellerende mannen uit Saint-Malo. En toen, toen… volgde eindelijk rust.

Wat een ‘toestand’ voor een kasteel, je zou er moe van worden. Wat is dat toch met Fort La Latte? Misschien moeten we het in de legendes zoeken. Onderweg naar het kasteel staat namelijk een menhir. Het is net een omhooggestoken vinger. Van de reus Gargantua wel te verstaan. De legende vertelt dat de reus de voordien verloren gebieden tussen de gelijke kusten van La Manche en de Engelse kust weer bijeen wilde brengen. Poging mislukt, kun je wel stellen. Want Engeland en Frankrijk zitten nog steeds niet aan elkaar. Maar wat niet is, kan komen. Fort La Latte, een kasteel met een verleden. Nu nog in Bretagne, maar wie weet straks in Engeland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *