Haliotika

 

Het lijkt wel Japans, maar dat is het niet: Haliotika! Wat dan wel? Het woord komt van ‘halieutique’, oftewel visserij. Net zoals de landbouw verbonden is met de aarde, is de visserij verbonden met de zee. Waarom vertel ik je dit? Welnu, in dit blog ga ik het hebben over Haliotika, de wereld van de visserij in de stad Guilvinec in het departement Finistère.

Haliotika
Haliotika – bron: www.bigouden.tv

Guilvinec is de derde vissershaven van Bretagne en nummer één van Frankrijk als het om langoutinevangsten gaat. Daarnaast worden er sardientjes, kabeljauw, rog, wijting, zeeduivel en tonijn met bakken binnen gevaren. Wist je dat er zo’n 1000 mannen en vrouwen als vissers op de 253 boten rondvaren? Het mooie is, dat je vlakbij de haven alles te weten kunt komen over de visserij en het leven op zee, en wel in het ontdekkingscentrum Haliotika. Door een kijkje te nemen achter de schermen van de visafslag, ontdek je de route van de vis; van de oceaan tot op je bord. Je mag ook proeven van vissoep. Wil je weten hoe je algen bereidt? Volg dan een workshop. Of, ga aan boord voor een dagje vissen op een trawler, een vissersschip met een trechtervormig net voor de visvangst.

Je vraagt je natuurlijk af, wat ik van Haliotika vind. Tsja, ik ben er nog niet geweest. Lastig om een oordeel te vellen. Maar het klinkt geweldig. Bretagne, zee en vis eten, wat is er nu mooier? De volgende keer dus met de camper op weg naar Japan. Sorry, Bretonners, het klinkt toch echt Japans. Mata ato de Haliotika! Tot ziens in Haliotika!

 

Meer informatie over Haliotika  (entree: 6 euro voor volwassen, 4 euro voor kinderen),  Filmpje over Haliotika

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.