Hennebont

Wat doe je als je en route bent met de camper? Juist. Niet te veel plannen en je neus achterna gaan. Zo komen we bij toeval in Hennebont terecht, een plaatsje 17 kilometer ten noordoosten van de grote stad Lorient.

De rivier de Blavet verdeelt Hennebont in twee delen; de ville close (ommuurde stad) en het 17de eeuwse ville neuve (nieuwe stad) op de linkeroever en de vieille ville (oude stad) op de rechteroever. We beperken ons tot de linkeroever. De ville close is een middeleeuws gedeelte met stadswallen uit de 13de tot de 15de eeuw. Het versterkte poortgebouw uit de 15de eeuw staat bekend als de Porte du Broërec. De poort is overigens beschadigd tijdens een van de bombardementen in augustus 1944, maar met veel geduld gerestaureerd en nu voorzien van twee opmerkelijke massieve torens in de vorm van een pepervaatje. En juist deze poort heeft hond Bubbel in gedachte als poepplek. Rug krom en gaan met die banaan! Gelukkig heb ik plastic zakjes bij. Echter, net voordat ik het hoopje op wil rapen, stapt een Bretonner er pontificaal in. Tsja.

Hennebont
Hennebont – bron: medievents.fr

Terug naar de geschiedenis van Hennebont. Wist je dat de stad bekend is om zijn weerstand onder Johanna van Vlaanderen – de weduwe van Jean de Montfort – tijdens de Bretonse Successieoorlog? Een conflict (1341 – 1364) tussen de graven van Blois en de Montforts van Bretagne voor de controle van het hertogdom van Bretagne. Na de gevangenneming van haar man zette Johanna met bijstand van de Engelsen de oorlog voort. Een eeuw voor Jeanne d’Arc kleedde ze zich in harnas en ging op weg naar het kamp van de belegeraars om het daar in brand te steken. Waarop ze prompt de naam ‘Jeanne la Flamme’ kreeg.

Hennebont, het is een interessant stadje. Ik ga er nog een keer terug als de Fêtes Médiévales plaatsvinden, elk jaar in het eerste weekend van juli. Steekspeltoernooien, straatspelen… heerlijk. En Bubbel? Die is dan ook weer van de partij. Niemand die zich in de tijd van weleer druk maakt om een poep meer. Toch?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *