Hollande in St. Gouéno

Elke dinsdagmorgen heb ik Franse les aan de Université de Temps Libre (UTL). Ik ben nou eenmaal een perfectionist, dus wil ik de taal ook echt goed kunnen spreken. Normaliter rijd ik naar een zaal in Collinée (departement Côte d’Armor). Vandaag hebben we echter les op een andere locatie; in een piepkleine ruimte van de ‘mairie’ in het vlakbij Collinée gelegen dorp Saint Gouéno. Ja, alweer een dorp vernoemd naar een heilige, Guéno, je raadt het al. Deze beste man stichtte eeuwen geleden het dorp Saint Goueznou – in het oud Bretons ‘Woednou’- in het departement Finistère.

François Hollande
François Hollande – bron: www.volkskrant.nl

Nou daar zitten we dan met z’n negenen. En koud dat het er is! Maar goed, dat is typisch Frans; niet stoken. Daar wen je aan. Maar waar ik gedurende de les niet aan wen, is… François Gérard Georges Nicolas Hollande! Hij ‘hangt’ recht tegenover mij. Met een uitgestreken gezicht en gestoken in een net zwart pak, kijkt de vlakbij Rouen geboren huidige president van Frankrijk mij doordringend aan. Wat wil hij? Kan er geen lachje van af? Normaliter mag ik de kerel wel, ik ben ook een linkse rakker. Ik hou van zijn uitspraken als: ‘Nelson Mandela était déjà entré l’histoire de son vivant.  Mort, il prend place dans la conscience universelle.Mooi toch? Maar nee, die blik van hem verpest het vandaag. Gelukkig is de les interessant en wordt er veel gelachen. Af en toe vergeet ik de aanwezigheid van François.

Chapelle de Notre Dame de sept douleurs
Chapelle de Notre Dame de sept douleurs -bron: jcn54.unblog.fr

Dan sta ik weer buiten. Terwijl ik de wintergeuren opsnuif, zie ik in mijn ooghoek een bordje met ‘Le chemin de Croix de St. Gouéno’. Wat is dat? Eenmaal thuis duik ik achter mijn laptop en lees dat het een ‘religieuze‘ wandeling van zes kilometer betreft. Vanaf de kerk in St. Gouéno – gebouwd in 1861 – loop je via een bosrijke weg naar de plek van de kapel van de ‘Notre Dame des sept douleurs’, oftewel ‘Onze Lieve Vrouwe van de zeven smarten’. De kapel bevindt zich op een heuvel, vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de omgeving. Om weer bij de kerk in St. Gouéno te komen, daal je af via de zogenaamde kruisweg, een schaduwrijk pad.

Afijn, de volgende keer als ik weer les in St. Guéno heb, ga ik na afloop de route zeker lopen. Lekker even ontspannen na twee uur denkwerk. Nee, ik ga dan niet alleen. François neem ik met me mee. Misschien dat het hem lukt dan toch even te glimlachen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *