Jeu de palets

We woonden nog niet zo lang in Bretagne, Mauron, toen we op een dag Pont Ruelland passeerden. Dit gehucht ligt op slechts 1 kilometer van onze boerderij. Tot onze verbazing was het er ‘loeidruk’. We zagen allemaal mannen die met iets aan het gooien waren. En publiek dat druk discussierend ‘langs de lijn’ stond. Wat was hier aan de hand? Omdat we een afspraak elders hadden, stapten we niet uit. Het ‘mysterie’ werd deels opgelost door een poster vastgemaakt aan een elektriciteitspaal langs de weg met ‘Jeu de palets’ erop geschreven. Aha… de ‘stoere’ Bretonse mannen waren een spel aan het spelen… maar wat?

Jeu de palets
Jeu de palets – bron: www.jeuxpicards.org

De tweeënhalf jaar dat wij nu in Bretagne wonen, hebben we vaker aankondigingen gezien van ‘jeu de palets’, maar nooit echt de moeite genomen uit te zoeken wat het nu precies is. Tot afgelopen Hemelvaartsdag. Mauron organiseerde een ‘vide grenier’. Mensen waren de zolder opgegaan om te kijken wat ze te koop aan konden bieden. Maar er was meer te doen. Naast de rommelmarkt lag een vijver waar een viswedstrijd gehouden werd. En… even verderop, jawel… ‘jeu de palets’! Het moest er maar eens van komen echt uit te vissen – hoe toepasselijk – hoe dit spel in elkaar zit.

‘Jeu de palets’ is een spel dat dateert uit de veertiende eeuw. Wat heb je nodig? Een houten plaat van 70x 70 cm met een dikte van 3 cm, 12 ‘palets’, ronde schijven van hout (diameter 5,5 cm, dikte 0,6 cm, 120 gr) waarop de nummers 1 tot en met 12 staan en een ‘maître’ van 3 cm dik. De palets moet je dichtbij deze ‘maître’ gooien. Eigenlijk heeft ‘jeu de palets’ veel weg van ‘jeu de boules. Het houten balletje heeft dezelfde functie als de ‘maître’. Het zou te ver gaan om in dit blog de exacte spelregels uit te leggen. Daarvoor hebben we internet met goede sites en leuke filmpjes.

Palet
Palet – bron: encreviolette.unblog.fr

En ja, zoals het hoort in Bretagne, is er altijd wel een excuus om een ‘glaasje’ te drinken. Bij een gezellig partijtje ‘jeu de palets’ hoort een kom cider, niet een, niet twee… heel veel! Voor ons even niet, we hadden nog een afspraak met vrienden nabij Lizio, waar we overigens heerlijk aan de wijn hebben gezeten. Bretonse gezelligheid, daar gaat het om. Het samen zijn. Met of zonder ‘paletjes’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.