Kerst au français

Dit is onze derde Kerst in Frankrijk, Bretagne. Ook hier maken we er op eerste Kerstdag een feestje van, oftewel uitgebreid eten. Niet met familie deze keer, maar met goede Nederlandse vrienden die vlakbij wonen. Eigenlijk verschilt Kerst niet zoveel met Kerst in Nederland, alleen kent Frankrijk maar één Kerstdag. Meer dan genoeg overigens voor mij. Want twee dagen eten en op je gat zitten is en blijft een uitdaging.

Wist je overigens dat in Frankrijk, en zeker in Bretagne, vele verhalen de ronde doen over Kerst? De mensen zijn hier behoorlijk bijgelovig. Ik zal je één zo’n verhaal vertellen. Tijdens Kerstnacht, precies om 00.00 uur, praten volgens (sommige) Fransen de dieren met elkaar in mensentaal. Maar pas op! Als je probeert het geheim van hun gesprek te ontdekken, dan kondig je je eigen dood aan. Het bewijs? Er was eens een man die dit verhaal niet geloofde. Om exact 00.00 uur ging hij naar zijn paardenstal. Daar hoorde hij het ene paard tegen het andere zeggen op te schieten met eten. ‘Waarom’, vroeg kameraard-paard. ‘Nou’, zei het eerste paard ‘omdat je morgen je baas naar het kerkhof moet rijden!’. En zo geschiedde het…

Kerst
Kerst – bron: play.google.com

Terug naar de realiteit… Voor morgen hebben we een vijfgangenmenu voorbereid. Jammie, ik heb er nu al zin in. En daarna gaan we wellicht ouderwets een spelletje spelen. Nee, deze keer geen ‘Mens erger je niet!’, Kolonisten van Catan of Triviant. Alhoewel, het spel dat we in gedachte hebben, heeft wel iets weg van ‘vragen stellen’: ‘La France en 2000 questions’. Een bord dat Frankrijk verdeeld in 22 regio’s, pionnen, twee dobbelstenen, 44 regiokaarten, bonuskaarten en 2000 vragen in het Frans over Frankrijk. Jaja… het is ook nog eens leerzaam.

Maar eerst, eerst moeten we Kerstnacht 00.00 uur overleven. Als hond Bubbel, katten Bobby, Bibi, Droppie en de kippen Kris en Kras aan de praat gaan in het Frans, Nederlands of Engels. Ja, zo zijn ze opgevoed; meertalig. Om 00.00 doen we maar of we Oostindisch doof zijn. Ieder z’n privacy. En wie weet geeft morgen dan een van de vragen van ‘La France en 2000 questions’ ons het antwoord op of dieren echt mensentaal spreken… om 00.00 uur vanavond. Voor nu: Joyeux Noël à tous!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *