Koning Arthur

Gisteren was het eerste Pinksterdag. Voor alle aanhangers van de Arthur-legende in Bretagne de dag om naar Château de Comper te gaan, waarin zich het Centre de l’Imaginaire Arthurien bevindt. Zowel binnen als buiten vonden allerlei festiviteiten plaats, allen in het teken van koning Arthur en zijn ridders van de Ronde Tafel. Waarom elk jaar met Pinksteren? Welnu, op deze dag hield koning Arthur een belangrijke hofdag waarop vele koningen en ridders aanwezig waren. De dag waarop koning Arthur al zijn ridders tot ridders van de Ronde Tafel maakte. De regels van de nieuwe orde waren: waak over de vrede en veiligheid. Gebruik geen onnodig geweld. Wees genadig voor de vijand die je hebt verslagen. Kom op voor de zwakkeren, bescherm vrouw en kinderen en laat alles in de steek om het onrecht goed te maken dat hun wordt aangedaan.

Koning Arthur en Guinevere
Koning Arthur en Guinevere

Het was fantastisch om koning Arthur met zijn vrouw Guinevere voorbij te zien schrijden. De charmante koning knikte zelfs naar mij! Gezeten op hun hoge zetels zag het echtpaar de koningen binnen komen, alsook de ridders. Een voor een voorgesteld door de bard. Vooral Lancelot maakte indruk op mij. Wat een stoere vent! Ik moet bekennen, ik liet me helemaal meeslepen in het verhaal totdat…. hond Bubbel het nodig vond om heel hard te gaan blaffen. En bleef blaffen. Ik durfde Arthur niet aan te kijken. De bard stopte met voorlezen. Eindelijk kreeg manlief Bubbel stil. Mijn hoofd zag er wat roder uit dan normaal. En dat kwam niet door de zon. Weet je wat de reactie van mijn ega was? ‘Ach, bekijk het maar zo, in die tijd waren er ook honden’. Tsja…

Lancelot
Lancelot

Buiten dit incident was het prachtig allemaal. In het tentenkamp bij het meer van het kasteel zagen we hoe het leven van weleer eruit zag. Eten stond te pruttelen in grote potten boven het vuur. Munten werden geslagen. Kinderen liepen met geiten rond. Mannen tokkelden op oude instrumenten. Sommigen gingen het gevecht met elkaar aan, gehuld in tenues voorzien van veel ijzerwerk.

Ja, na deze dag weet ik het zeker. Ooit, eens leefde ook ik in deze tijd. Was ik zo’n mooie jonkvrouw, gekleed in een wijd gewaad tot op mijn enkels, de lange haren los en vergezeld van een blaffend hondje: Bubbel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *