Korigans

In Bretagne is er geen plaats zonder een of meerdere legendes, traditionele volksverhalen. In sommige van deze verhalen komen bijzondere wezentjes voor, zoals de Korigans… letterlijk vertaald ‘kleine dwergen’.

Korigan
Korigan – bron: daonet.blogspot.com

Hoe herken je de Korigans? Naast dat ze klein zijn, hebben ze prachtig haar en rode knipperende ogen. Maar eigenlijk kunnen ze elke gedaante aannemen en bewegen ze op de snelheid van het licht. Het zijn echte toekomstvoorspellers. In verhalen houden ze graag mensen voor de gek en laten zich aan hen zien terwijl ze dansen of een schat bewaken. Soms zijn de Korigans een beetje sullig, of in de war. Ze kennen namelijk alleen de maandag, dinsdag en woensdag. Kom je ze tegen, bijvoorbeeld tijdens hun geheime dansbijeenkomsten, dan vragen ze je altijd welke dag van de week het is. En wist je dat ze soms baby’s stelen? Ze zijn jaloers op het mooie uiterlijk van de mensenbaby. Oh ja, op 31 oktober (Halloween) zijn de Korigans in de nabijheid van hunebedden en dolmen om hun slachtoffers op te wachten.

Van het Christendom moeten ze niets hebben. Toen de apostelen naar Bretagne kwamen, weigerden ze te worden bekeerd. Ze haten priesters, kerken en… groten klokken, waar ze hard voor weglopen. De Maagd Maria is hun grootste vijand. Waarom? Deze schone dame jaagt hen namelijk weg van hun fonteinen, waar ze graag verblijven. Gezegd wordt dat als je op zaterdag – de dag die gewijd is aan de Maagd Maria – ziet dat de Korigans hun haren kammen of hun schatten tellen, je dan zult sterven. En kijk uit, blazen ze hun adem uit in jouw gezicht, dan sterf je helaas ook. Tsja… Voor de mannen onder ons heb ik een extra waarschuwing. De Korigans hebben de macht om mannen verliefd te laten worden op hen. Dat kan leuk zijn, maar als de Korrigan verdwijnt, legt de als man het loodje.

Dus mensen, ben gewaarschuwd… al lijken kleine dwergen in eerste instantie nog zo lief, vooral die Bretonse dwergjes, trap er niet in. Misbakseltjes, dat zijn het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *