La Grande Brière

Het is net Giethoorn in Nederland, maar dan wat groter: La Grande Brière in Bretagne. We bezochten dit gebied zo’n twee jaar geleden, toen we Kerst vierden in La Baule, een bekende badplaats in het zuiden van Bretagne. La Grande Brière is met zo’n 40.000 hectare na de Camargue het tweede moeras van Frankrijk. Sinds 1970 is het gebied officieel een parc natural regional. Vanwege zijn watervogels en flora is het een van de rijkste gebieden van Europa. De vele kanalen en ondiepe waterplassen zijn vandaag de dag een echte toeristische trekpleister. Het gebied is dan ook prima te verkennen te voet, op de fiets of met een roeiboot met platte bodem, een zogenaamde ‘chaland’. Vanaf de toren van de kerk in Saint-Lyphard, heb je een prachtig uitzicht op het moeras.

La Grande Brière
La Grande Brière – bron: www.trekearth.com

Destijds lag het gebied in een oude, heuvelachtige en bosrijke kom. De oorspronkelijke neolithische bevolking wordt op een gegeven moment verdreven door een korte zee-invasie en achter een hoge berm, gevormd door aanslibsels van de rivier de Loire, ontstaat een moeras. De tot turf verworden waterplanten bevatten 5000 jaar oude fossielen. Maar dan grijpt de mens in en wordt het gebied opgesplitst, doorgelegd en gedraineerd. In 1461 schenkt de hertog van Bretagne aan de inwoners het recht van onverdeeld eigendom. Daar zijn ze blij mee! De inwoners steken turf en zwart veen. Daar komt ook de naam ‘Pays Noir’ (zwart land) voor dit gebied vandaan. Ook snijden ze riet voor dakbedekkingen en vlechten manden van zwarte els. Ze verzamelen bloedzuigers en vangen zilverpaling met een harpoen. Met hun ‘chalands’ vervoeren ze schapen en koeien om te grazen op de weiden. Helaas, heel veel inkomen levert het niet op. Dus… nemen de vrouwen het heft in handen en gaan werken als bloemenmaakster. In de 19e en begin 20ste eeuw fabriceren twee werkplaatsen in Saint Joachim met 140 arbeidsters oranjebloesems van was. Wat verder in de 20ste eeuw richten de inwoners zich meer op de metaalindustrie in Trignac en de scheepswerven en vliegtuigbouw in Saint Nazaire. Ook worden wegen aangelegd die de voormalige eilanden met elkaar verbinden.

La Grande Brière is echt een schitterend gebied. Voor mijn gevoel een beetje on-Frans. Wellicht omdat het, zoals ik al zei, sterk doet denken aan Giethoorn, het Venetië van het noorden. Maar dat komt vooral door die platte boten en mannetjes die de boot voortduwen met een lange staak. La Grande Brière is eerder een prachtig natuurgebied, een ‘Pays Noir’ in het veelzijdige Bretagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *