La Torche

Deze keer gaan we naar de Finistère, een van de departementen van Bretagne. Letterlijk betekent het ‘fin des terres’ oftewel ‘het einde van het land’. En dat is het ook. Zeker als je naar de zuidwestelijke punt gaat, beter bekend onder het Pays Bigouden. Midden in de Bigouden tref je La Torche aan, een natuurlijk schiereiland. Een prachtige, ruige en ook winderige plek die vooral bij surfers bekend is. Maar ook wandelaars, die de megalithische plekken – dolmen en menhirs van onder andere Plomeur – in de omgeving bezoeken, kunnen niet om La Torche heen.

La Torche
La Torche

La Torche, Bega an Dorhen in het Bretons, betekent letterlijk ‘punt van de heuvel’. Het is een rotsachtige uitloper die in de zee uitkomt. Het landschap is er ruig. En je waant je echt op het ‘eind’. We waren er een half jaar geleden. Net op het moment dat de zon achter de wolken vandaan kwam. Magnifiek; het adembenemend uitzicht op de zee, de rust, de uitgestrektheid, de vele rotspartijen die tot je verbeelding spreken. Neem echt even de tijd, ga zitten op een van de unieke plekjes, luister, kijk en geniet. Overigens heb ik gelezen dat het voorjaar de beste tijd is om naar La Torche te gaan. In het moeras rondom deze punt worden namelijk hele velden met tulpen geteeld. Net Nederland!

Baardmannetje
Baardmannetje

Ga je naar La Torche, ontdek dan ook de baai van Audierne. Deze baai met een lengte van een aantal kilometers, is beschermd natuurgebied. Het is een haven van rust voor vogels en in Frankrijk een van de eerste rustgebieden voor trekvogels. Wist je dat het baardmannetje terug is in deze streek? Baardmannetje? Ja, een echte rietvogel. Het mannetje heeft karakteristieke ‘bakkebaarden’, maar ook de vrouwtjes moeten als ‘baardman’ door het leven. Het roepje klinkt als een ‘racefietsbel’. Luister maar eens goed als in je de buurt van La Torche bent. Op het ‘einde van het land’, mens, vogels… natuur. Wat wil je nog meer?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *