La vallée du Canut

Eigenlijk wilde ik gisteren naar de abdij Bon Repos bij het Lac de Guérledan, departement Côte d’Amor, om daar lekker te gaan wandelen. Maar mijn wederhelft had in de krant gelezen over een plantenbeurs in Maxent, departement Ille-et-Vilaine. Planten? Dan is hij niet meer te houden.

Na een mooie route binnendoor via Concoret, Paimpont en Plélan le Grand kwamen we aan in Maxent. Een bordje met bourse aux plantes stemde ons hoopvol totdat… we even verderop drie kraampjes zagen met wat mensen er bij die door de wind bijna wegwaaiden. ‘Is dat het?’, vroeg mijn vriend. De teleurstelling stond op zijn gezicht te lezen. ‘Blijkbaar’, was mijn nuchtere antwoord.

Tsja, wat doe je dan als je 40 kilometer voor niets rijdt? Juist. Dan ga je wat rondkijken in de omgeving. We volgden een bordje met espace naturel de la vallée du Canut, dat moest wel een mooi gebied zijn. Het gebied is genoemd naar de rivier de Canut die tussen Plélan le Grand en St. Senoux stroomt en uitmondt in de grotere rivier de Vilaine.

En het was bijzonder. Heidevelden, bossen en weiden wisselen elkaar af in deze vallei. We zagen wilde bieslook en gladiolen. Ook moeten er, zo las ik later op internet, maar liefst 54 vlindersoorten zitten, waaronder de moerasparelmoervlinder, de kluizenaar en de grote steenbok. Ook vogels hebben het naar de zin in deze vallei, zoals de grasmus, de blauwe kiekendief, de ijsvogel en de zwarte specht.

La vallée du Canut - bron: www.ille-et-vilaine.fr
La vallée du Canut – bron: www.ille-et-vilaine.fr

Wil je de het gebied verkennen, loop dan het 2,7 kilometer lange pad door de vallei. Volg hiervoor de bordjes espace naturel de la vallée du Canut. Dan kom je vanzelf op een parkeerplaatsje, waar de wandeling start.

Zo zie je maar weer, soms lopen dingen anders dan je van te voren denkt. Geen plantjes achter in de kofferbak voor in de tuin, maar wel plantjes van een mooi natuurgebied op ons netvlies. En ik moet zeggen, dat is wat mij betreft net zo veel waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.