Lac de Guerlédan

Het is vanuit ons een klein uurtje rijden, het lac de Guerlédan, gelegen tussen Mûr-de-Bretagne en de cisterciënzer abdij Bon Repos. Toen we nog op zoektocht waren naar een huis in Bretagne, hebben we op een avond bij dit meer overnacht op een camping. Niet vermoedende dat we een paar maanden later een ander huis redelijk vlakbij zouden kopen. Komende week ga ik er weer eens naartoe. Wandelen, samen met een vriendin. Tenminste, als het weer het toelaat. Dát weet je de laatste tijd nooit in Bretagne…

Lac de Guerlédan
Lac de Guerlédan – bron: www.southernbrittanycottages.com

Het lac de Guerlédan, omzoomd door de bossen van Quénécan, is gevormd door de bouw van een hydro-elektrische stuwdam. Van 1923 tot en met 1930 is men met de bouw ervan bezig geweest. De dam met een hoogte van 45 meter en een breedte van 206 meter produceert jaarlijks 24 M KwU. Het meer zelf is met 400 hectare  het grootste kunstmatige meer van Bretagne. Het strekt zich uit over maar liefst 12 kilometer. De bouw van het meer heeft geleid tot de verdwijning van de sluizen langs het kanaal van Nantes tot Brest. De rivier de Blavet – het meer is gevormd door de wateren van deze rivier – is sindsdien verdeeld in twee delen.

Een meer als dat van Guerlédan roept natuurlijk om allerlei sportieve activiteiten. Kajakken, zeilen, zwemmen, waterskieen, het is er allemaal mogelijk. Ook nodigt het gebied om het meer je uit voor het maken van fietstochten, mountinebiketochten of wandelingen. Wil je om het meer lopen, dan volg je gedurende twee dagen (!) een mooi aangelegd pad. Het pad leid je naar leisteenrichels en de overdekte wandelgangen van de Landes de Liscuits. Een ander interessant pad vlakbij is dat van de Gorges de Daouls. Via dit pad kom je in een vallei vol rotshellingen. En voor ik het vergeet, het meer is ook uitermate geschikt om er in te vissen.

Ik verheug me erop, heerlijk weer een middagje wandelen. Het is de laatste tijd echt te druk geweest met onder andere werk en allerlei beslommeringen met een kapotte auto en de aanschaf van een nieuwe. Lekker even iets anders volgende week, en relaxen. Waar kun je dat beter doen dan bij het Lac de Guerlédan! En de regen? Nee, die blijft weg deze keer.

P.S.: Deze blog heb ik een paar weken geleden geschreven… maar niet gepubliceerd, het systeem werkte niet. Nu wel! En… inmiddels is het zomer in Bretagne!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.