Lanvallay

Lanvallay is een gemeente in het departement Côtes-d’Armor in Bretagne, dat deel uit maakt van het arrondissement Dinan. De naam Lanvallay komt van het Bretonse ‘lann’ wat ‘hermitage’ betekent en van ‘balae’’. Oftewel Balay of Valay, de naam van een monnik. Ik vertel jullie het verhaal – of het waar is laat ik in het midden – over deze monnik. Dan wordt ook het woord ‘lann’ vanzelf duidelijk.

Lanvallay
Lanvallay – bron: lanvallayhistoire.eklablog.com

Onze monnik – we zullen hem voor het gemak Valay noemen –  kwam oorspronkelijk uit Landevennec, wat in het departement Finistère ligt. Landevennec is onder meer bekend van de Abbaye Saint-Guénolé de Landévennec, gesticht eind vijfde eeuw door Saint Guénolé. Ik schreef er eerder een blog over. Op een gegeven moment vertrok Valay om zich vervolgens te vestigen in Noeodunum, destijds de hoofdstad van de Diablintes, een Gallisch volk. Maar ook hier kon hij zijn rust niet vinden. Al lag dan niet aan hem.

Valay maakte zich behoorlijk zorgen over het gedrag van de vrouwen die in zijn omgeving woonden. Ze vertelden veel onzinverhalen en zeiden wrede dingen over anderen. Valay sprak de vrouwen erop aan. Maar dat werd niet in dank afgenomen. De vrouwen waren razend op Valay. Hoe durfde hij! Op een dag waren de vrouwen het zat. Ze moesten van Valay af. Met stenen gewapend gingen ze naar hem toe. Stenigen die monnik, dat was de oplossing! Valay vluchtte naar de vallei van de Rance. Eenmaal aangekomen op de hoogste top van de vallei, tekende hij een grote streep voor een aantal hoge rotsen. Achter de rotsen lag de rivier. De vrouwen, die Valay nog steeds achtervolgden, dachten dat ze hem nu wel zouden krijgen. Maar niets was minder waar. Valley nam een aanloop en net voor de streep maakte hij een enorme sprong… en kwam aan de andere kant van de rivier op een rots terecht.

Op deze plek stichtte Valay een hermitage… de plek die nu Lanvallay heet. Overigens, het schijnt dat je de voetafdrukken van Valay – als resultaat van zijn enorme spong – nog steeds in Lanvallay kunt zien. Zullen we samen eens gaan kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *