Les Landes de Locarn

Afgelopen weekend was het prachtig weer in Bretagne. Reden om er met de camper op uit te trekken. Deze keer had ik mijn oog laten vallen op Les Landes de Locarn met aangrenzend het Bois de Plessis waarin zich de Gorges du Corong bevinden. Het heidegebied ligt in centraal Bretagne en strekt zich uit over zo’n 350 hectare. Aan het zuiden grenst het aan de rivier de Kersault, in het noorden aan de beek de Follezou.

Bois de Plessis
Bois de Plessis

Na een rustige nacht op de parkeerplaats van Guellec, grenzend aan het heidegebied, stappen we vol verwachting de camper uit. De zon schijnt, de lucht is strakblauw. Wat wil je nog meer? Vanaf de parkeerplaats loopt een wandeling van 6 kilometer over het heidegebied naar de kloof en weer terug. Een bordje met ‘sentier du minez Guellec’ geeft het beginpunt van de wandeling aan. Na vijfhonderd meter gelopen te hebben over een verharde weg – maar met prachtige vergezichten – gaan we het heidegebied in. Na een zandgroeve zien we een menhir opduiken: de Paotr-Saout. Ze blijven indrukwekkend, die menhirs die de erfenis weerspiegelen van de eerste mensen in Bretagne. We vervolgen onze weg en na een lichte klim komen we op de ‘Minez Guellec’, het hoogste punt (berg) van dit gebied. Het uitzicht is weids. We kijken uit over het Bassin de Châteaulin en hebben zelfs zicht tot aan de Monts d’Arrée in het westen en de Montagnes Noires in het zuidwesten. We dalen af en komen in het Bois de Plessis. Werkelijk een schitterend bos. Het licht van de zon op de met mos begroeide bomen zorgt voor een bijna onwerkelijk schouwspel.

Chaos du Corong
Chaos du Corong

Stil vervolgen we onze weg totdat we in de verte enorme keien zien liggen in een kloof: de Gorges du Corong. Magnifiek! Om ons pad te vervolgen moeten we over de keien klauteren. Spannend natuurlijk. Maar net zo spannend is wel de Chaos du Corong die we even later te zien krijgen. Enorme granietrotsen, ontstaan uit erosie. Of… de legende verhaalt over een reus genoemd Boudédé die zich, toen hij naast de beek liep, zich ontdeed van de stenen waar hij in zijn schoenen last van had en daarmee zou deze stapel rotsen zijn ontstaan. Het is maar dat je het weet.

Tijdens het laatste gedeelte van de wandeling komen we nog de ‘Moulins du Corong’ tegen. Althans, op deze plek – we passeren een idyllisch bruggetje over de beek – bevonden zich in de jaren 50 van de vorige eeuw een drietal molens. Ja, je moet soms je fantasie gebruiken hier in Bretagne. Afijn… we lopen nog even door en komen weer bij de parkeerplaats uit. Twee uurtjes zijn we onderweg geweest en ik moet zeggen, deze wandeling is een aanrader. Les Landes de Locarn, het Bois de Plessis en de Gorges du Corong, wederom juweeltjes in het mooie Bretagne.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.