Lizio

Wat doe je als er vrienden op bezoek zijn? Juist. Bretagne ontdekken. Gisteren was het de beurt aan Lizio, een klein gehucht in het departement Morbihan. We zijn er al meerdere keren door heen gereden. Deze keer stapten we uit. En dat was zeker de moeite waard.

Lizio
Lizio – foto Rolf Kruger/Nicole Kruger Eerens

Lizio heeft een prachtige uitstraling. Het lijkt net of de tijd er geen vat op gehad heeft; straten met oude Bretonse huizen daterend uit de Middeleeuwen, een cafeetje zoals een Frans cafeetje behoort te zijn en een mooie Romaanse kerk uit 1655. Saint Lubin, bisschop van Chartres in de 6de eeuw, is de beschermheilige van de kerk. De legende vertelt dat Lubin, al zittende bij zijn koeien, een monnik ontmoette en vroeg: ‘Waarde broeder, kunt u de letters van het alfabet op mijn riem schrijven? Dan kan ik de geschriften tot mij nemen en verder leren.’ En zo geschiedde. Vandaag de dag is een fontein in Lizio naar hem genoemd en staat een houten beeld van de beste man voor de kerk. Een granieten kerk overigens die gebouwd is in de vorm van een Latijns kruis.

Saint Lubin
Saint Lubin – foto Rolf Kruger/Nicole Kruger Eerens

Een keer per jaar, begin augustus, puilt Lizo uit als er het traditionele ‘Festival des Artisons d’Art’ plaatsvindt. Duizenden mensen bezoeken het dorp waar meer dan 150 kunstzinnigen hun werk tonen. ’s Avonds vindt er een ‘Fez Noz’ plaats, een religieus geïnspireerd volksfeest, welbekend in Bretagne. Tijdens het feest worden in Bretonse klederdrachten volksdansen opgevoerd. Uiteraard onder begeleiding van Bretonse zang vergezeld met luiten, draailieren, doedelzakken, bombardons (voorloper soesafoon) en binious (Bretonse doeldelzak).

Voor ons geen ‘Fez Noz’ gisteren, maar wel heerlijk struinen door de straatjes van Lizio. En daar wordt je dorstig van. Dus een goede reden om de dag af te sluiten in brouwerij Lancelot – zie ook mijn eerdere blog – op zo’n 6 kilometer van dit bijzondere stukje Bretagne. Proost!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.