Locronan

Heel eerlijk, ik ben er nog niet geweest: Locronan. In het oude stadje (Finistère) staan mooie historische huizen met gebeeldhouwde ramen. De Eglise Saint Ronan en de kapel van Penity geven je het gevoel echt terug gekeerd te zijn in de tijd. Traditionele borden hangen voor de winkels, zoals voor bakkerijen die de Kouign-Amman (Bretonse boterkoek) fabriceren. Met recht is Locronan een van ‘les plus beaux villages de France’.

Locronan
Locronan – www.infobretagne.com

We graven nog wat verder de geschiedenis in. De Kelten hadden destijds de gewoonte op zoek te gaan naar de plek waar de zon ondergaat. Logischerwijs kwamen ze toen uit in het uiterste westen van Bretagne. Om een voetafdruk achter te laten, bouwden ze er in het ‘Bois du Nevet’ een zogenaamde ‘nemeton’. Een wat? Een groot terrein met een omtrek van zo’n 12 kilometer en 12 stenen die de maanden van het Keltische jaar voorstellen. Jaja, zo ontstond het mooie Locronan.

Eeuwen later, we hebben het nu over de Middeleeuwen, blijkt het goed te gaan met Locronan. Na 1500 produceerden de wevers van het plaatsje zeildoek dat breder en langer was dan dat van de concurrenten. Op de klantenlijst stonden de Spaanse Armada, de Britse marine, de schepen van de Franse koning en uiteraard de Bretonse vissersvloot. Zelfs in de registers van het Nederlandse Arnemuiden en Middelburg komen aankopen voor. En… de ontdekking van Amerika staat ook deels op het conto van de Bretonners. De karvelen van Columbus waren namelijk voorzien van de zeilen uit Locronan.

Is dan echt alles goed aan Locronan? Nee, het heidendom deed ook zijn intrede. Maar of dat dan verkeerd is. Het is maar hoe je het bekijkt. Een aantal cineasten heeft het stadje om deze reden uitgekozen als decor. Films die er zijn opgenomen zijn onder andere ‘Tess’ van Roman Polanski, ‘Chouans’ van Philippe de Broca en ‘Un long dimanche de fiançailles’ van Jean-Pierre Jeunet.

Ik weet het, het klinkt allemaal alsof ik er geweest ben. Maar ik heb dan ook een grote fantasie. De vraag is nu alleen of die fantasie de werkelijkheid benaderd. Binnenkort ga ik er naar toe om ook mijn voetafdruk er achter te laten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *