Malestroit

M…a…l…e…s…t…r…o…i…t, laat dit maar eens over je tong rollen. Zo lekker als het rolt, zo mooi is dit stadje, gelegen aan de oevers van de Oust in het departement Morbihan in Bretagne. Voor ons is het slechts 45 minuten rijden, de moeite waard om af en toe wat historie en gezelligheid op te snuiven. We waren er ook rond de Kerst, vorig jaar. Het is alsof je het boek ‘Christmas Carol’ binnen loopt van Charles Dickens. Nou ja, voor een deel dan. De sfeer is er zeker, maar Scrooge, de hoofdfiguur uit het ontroerende verhaal, heb ik niet gezien.

Kerst in Malestroit
Kerst in Malestroit

Malestroit is een  middeleeuws stadje, destijds een van de negen baronieën van Bretagne. Dat zegt natuurlijk al wat. Je verwacht er mooie huizen van steen en vakwerk. Nou die verwachting komt uit. Zeker in de Rue au Froment, Rue aux Anglais, Rue de Pontes en Rue du General de Gaulle. Malestroit heeft ook iets eigenaardigs, maar tegelijkertijd is het leuk. Hiervoor moet je naar de Place de Bouffray. Een van de huizen heeft wel een heel bijzondere gevel. Het kent een beeldhouwwerk met  een houten pelikaan, een spinnende zeug en een konijn met een doedelzak! Zeg nu maar eens dat mensen vroeger geen fantasie hadden. Daar kan de hedendaagse architectuur nog heel wat van leren.

Malestroit kent ook een bijzondere kerk, Saint-Gilles. Deze kerk is gebouwd tussen de 12e en 16e eeuw. Op de zuidportaal ontwaar je de symbolen van de vier evangelisten. De jonge Mattheus rijdt op de leeuw van Marcus. De stier van Lucas rust op een sokkel, die versierd is met de adelaar van Johannes. Maar het meest bijzondere komt nog. Hiervoor moet je wel exact om 15.00 uur (zonnetijd) in de kerk zijn. Wat je dan ziet, is een wonder… de schaduwen van de stier en adelaar vormen op de muur het profiel van Voltaire, bekend Frans schrijver/filosoof en voortrekker van de Franse Verlichting. Wonderbaarlijk.

M…a…l…e…s…t…r…o…i…t, laat het nog maar eens over je tong rollen. Misschien dat Scrooge dan toch een keer zijn gezicht laat zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *