Merlijn

Het is alweer 450.000 jaar geleden dat de eerste stenen in Bretagne geslepen werden door jagers die toen door het gebied trokken. Maar de meeste sporen van menselijke arbeid in Bretagne komen van 5000 voor Christus. Talrijke menhirs werden neergezet. Na de menhirbouwers kwamen de Kelten, vanuit Centraal Europa, naar Bretagne. Dankzij dit volk kreeg Bretagne het imago van ‘land van de legendes’.

De Kelten hadden een bijzondere relatie met bomen. Dat zien we onder andere terug in de legende van Merlijn. Merlijn is bard, helderziende, tovenaar en steun en toeverlaat van koning Arthur. Vele verhalen omtrent deze koning spelen zich af in het Brocéliande bos in Bretagne. De legende vertelt, zoals gezegd, ook het verhaal van Merlijn zelf. Na de dood van zijn broers is Merlijn gek van verdriet. Hij trekt zich terug in het Brocéliande bos. Maar eenzaam is hij niet. Hij gaat een incestueuze relatie aan met zijn zus, de fee Viviane. Tsja…

Merlijn de tovenaar - bron: http://magie.alliance-magique.com/sujet-802.php
Merlijn de tovenaar – bron: http://magie.alliance-magique.com/sujet-802.php

Als helderziende voorspelt Merlijn regelmatig de toekomst van de mensen. Hiervoor gebruikt hij…. bomen. En zo zijn we weer bij de Kelten. Vooral berken en appelbomen hebben een aantrekkingskracht op Merlijn. Maar ook op de feeën. Zij lokken sterfelijken met deze bomen naar hun wereld. Naast de appelboom en berk neemt de pijnboom een belangrijke plaats in. Vlakbij het Brocéliande bos bevindt zich, bij de bron van Barenton, zo’n pijnboom. Deze stek is de woonplek van Viviane. Met het water uit de bron – als fee kan Viviane het laten regenen wanneer ze maar wil – geneest ze Merlijn van zijn ‘gekte’. Eenmaal kwiek en bevrijdt van zijn last, besluit Merlijn om van de pijnboom zijn stek te maken. Vanuit de boom weet hij met zijn toverformules tot diepe kennis te komen. Hij is helderziend, onzichtbaar, heeft macht over de elementen, geneest en spreekt met de dieren.

Bomen… sinds ik me meer verdiept heb in de Kelten, kijk ik anders tegen deze wonderen van de natuur aan. Wat zouden de eiken in onze tuin voor kracht hebben? Of wat te denken van de appel- en peren- en kersenbomen? En die mooie rij populieren dan? Helaas hebben we geen pijnboom. Anders was ik er vast ingeklommen. Een keertje echt praten met de katten en hond Bubbel, lijkt me best leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *