Moncontour

Moncontour is een gemeente in het Franse departement Côtes-d’Armor Ruim twee jaar geleden stuitten we bij toeval op dit prachtige middeleeuwse stadje. We wilden ons permanent in Bretagne vestigen en waren op zoek naar een huis. De huizenjacht lieten we even voor wat het was en we klommen omhoog, naar de ‘kern’ van Moncontour. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Terecht behoort dit stadje – omringd door vestingmuren – tot de ‘petite cité de caractère’ van Frankrijk. Moncontour – gelegen op het punt waar de Evron en de ruisseau de l’Etang samen stromen – was eeuwen geleden een van de versterkte steden van Penthièvre. In 1035 was Penthièvre een graafschap dat door graaf Alan III van Bretagne aan zijn broer Odo geschonken werd. In 1569 werd Penthièvre een hertogdom.

Moncontour
Moncontour, bron: www.les-plus-beaux-villages-de-france.org

Het is heerlijk wandelen door Moncontour. De sfeervolle straatjes, de voorname herenhuizen – zoals Clézieux en Kerjégu, waar nu het stadhuis is gevestigd – wanen je in tijden van weleer. Neem ook de moeite om de opvallende kerk Saint-Mathurin te bezichtigen. De gevel is uit de 18e eeuw, de klokkentoren uit de 20ste. De glas-in-loodramen uit de 16e eeuw behoren tot de mooiste van Bretagne. En dan hebben we het nog niet gehad over het kasteel van Moncontour, gebouwd door de heren van Penthièvre. Vele belegeringen heeft het kasteel moeten doorstaan. In 1626 werd het ontmanteld in opdracht van Richelieu. Vanaf deze tijd ging het goed met Moncontour. Het stadje richtte zich met succes op de handel in linnen en leer. Zelfs vond er export naar Spanje en India plaats.

Ja, een dergelijk stadje vergeet je niet. We wonen nu permanent in Bretagne, vlakbij Mauron, maar regelmatig gaan we naar Moncontour. Met vrienden of familie die langs komen. Het mooie van dergelijke stadjes is, dat ze niet gaan vervelen. Dat ze rust uitstralen… en als je alleen de naam al uitspreekt: Moncontour. De naam komt waarschijnlijk van het Latijnse ‘Mon Consularis’. Dit suggereert dat de vestiging wellicht eigendom was van Béranger, graaf van Rennes, die in 934 de titel van consul kreeg. Genoeg geschiedenis nu. Het mag duidelijk zijn, als je in Bretagne komt, ga dan óók naar Moncontour!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.