Mont Bel Air

GASTBLOG door Monique Matser-Ruigrok

Ooit, lang geleden was Bretagne het leefgebied van de Kelten. Een volk dat duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Helaas… toen de christenen kwamen, bleef er weinig van de oude cultuur over. Alles wat heidens was, werd kapot gemaakt. Ook hakten de christenen kruizen in menhirs. Vreselijk. En op de voor de Kelten belangrijke plaatsen verrezen kapelletjes. Zo ook op de hoogste berg (339 meter) van de Côtes d’Armor, een van de departementen van Bretagne. De berg kreeg de mooie naam ‘Mont Bel Air’, in de volksmond ook wel ‘het dak van de Côtes d’Armor’ geheten.

Bel Air
Bel Air – bron www.communes.com

Boven op de berg heb je een geweldig uitzicht. De kapel die door de christenen werd neergezet op deze berg, was gewijd aan de Keltische zonnegod Bélénos. Daar komt dan ook de naam ‘Bel Air’ vandaan. Op de berg staat ook een andere kapel, ter ere van de Notre Dame du Mont Carmel, een van de vele namen van de Maagd Maria. Deze kapel is op 18 oktober 1852 in gebruik genomen. Het interieur is heel eenvoudig. Aan een van de muren zijn kleine marmeren platen bevestigd waarop dankbetuigingen staan aan de Notre Dame. Heel mooi. We zien vooral veel dankbetuigingen uit de Eerste Wereldoorlog. Van vrouwen wiens man en/of zoon behouden van het front zijn thuis gekomen. Een paar jaar geleden stond de kapel op instorten. Niemand mocht erin. Gelukkig hebben de Bretonners middelen gevonden om de kapel op te knappen.

Elk jaar in juli wordt er bij de kapel een processie gehouden. Het Mariabeeld dat normaal gesproken in de kapel staat, gaat in de processie mee. Overigens, voordat deze gebouwd werd, stond er een andere gebouw dat tijdens de Franse Revolutie dienst deed als kerk. Het katholieke geloof was toentertijd verboden. De Bretonners en de Vendéens kwamen hiertegen in opstand: de Chouannerie. In de huidige kapel zijn meerdere symbolen van deze opstand te zien.

Mont Bel Air, weer zo’n bijzonder plek waar je geweest moet zijn. Al is het alleen maar even om op een van de ‘daken’ van Bretagne te mogen staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.