Mont Dol

We gaan terug naar het jaar 548. De uit Engeland afkomstige Saint Samsom, een van de zeven monniken die het Christendom in Bretagne verspreidde, stichtte een klooster in het noordoosten van deze streek. Eromheen ontstond een stad die zich verder ontplooide: Dol. Het stadje kreeg het zwaar te verduren door aanvallen uit Normandie – dat door Engeland gecontroleerd werd – en de Franse koningen. Vandaag de dag is Dol oftewel Dol de Bretagne een bekend toeristisch plaatsje. De middeleeuwse straten, de woningen aan de Grande Rue des Stuarts met veranda’s en pilaren, het huis van de Petits Palets uit de 12e eeuw – een van de oudste huizen van Bretagne – en de prachtige gotische kathedraal Saint Samson trekken vele bezoekers. Maar het stadje is niet het enige waar de toeristen voor komen. Op drie kilometer afstand ligt de Mont Dol, een granieten rots van 65 meter. Vanaf de Mont Dol heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte polderlandschap en overzie je heel de baai van de Mont Saint Michel, hét bekende rotsachtige schiereiland van Frankrijk.

Uitzicht vanaf de Mont Dol
Uitzicht vanaf de Mont Dol

Net als deze Mont Saint Michel en de eveneens nabijgelegen Mont Tombelaine was de Mont Dol vroeger een eiland. Tijdens de paleolithische periode bestond het gebied uit steppen en moerassen. De vondsten van dierenbotten en stenen werktuigen tonen aan dat er voor vlees werd gejaagd op rendieren, mammoeten, schapen, leeuwen, beren, wolven, oerossen en paarden. Pas heel wat eeuwen later, werd de Mont Dol een heilige plaats waar druïden, een priesterklasse met veel macht, kwamen bidden.

Mont Dol met Rolf, Nicky en Dick
Mont Dol met Rolf, Nicky en Dick

Ruim anderhalf jaar geleden waren we op deze prachtige plek, samen met goede vrienden. Het heeft iets bizars, deze berg die als een ‘puist’ uit de grond komt. Geen wonder dat er ook allerlei mythes en legendes de ronde doen over de Mont Dol. Een van de legendes vertelt dat Saint Michael en de duivel op de Mont Dol de strijd zijn aangegaan. Te zien aan de sporen van het gevecht; afdrukken van duivelsklauwen, een door de heilige gedolven gat voor de duivel en voetafdrukken van de aartsengel Michael toen hij naar de Mont Saint Michel sprong. Tsja, en daar sta je dan op de Mont Dol. Destijds wist ik nog niets van deze legende. En dat is maar goed ook. Anders was mijn fantasie zeker met mij op hol gegaan. Had ik elk gat in de Mont Dol angstvallig vermeden. Stel je voor dat ik in hét gat zou vallen… en de duivel zien! Nee, ik geniet liever nog een tijdje van al het moois dat Bretagne te bieden heeft. 

FILM OVER BRETAGNE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *