Moulin de Berno

Alhoewel ik gisteren een tripje gemaakt heb naar Ploeuc in het departement Côtes d’Amor – waarover in een volgend blog meer – wil ik jullie nu meenemen naar het zuiden van Bretagne, oftewel Ile d’Arz. Deze archipel bestaat uit acht eilandjes en ligt op slechts 6 kilometer ten zuidwesten van de historische stad Vannes.

Op een van deze eilandjes staat een bijzondere molen, de Moulin de Berno. De verhalen gaan dat deze molen gebouwd is rond de dertiende eeuw. Maar dat is niet met zekerheid te zeggen. Het oudste document over de molen dateert namelijk uit 1575. Moulin de Berno schijnt tot 1910 gewerkt te hebben. Echter vanwege de concurrentie van de industriële molens, moest de molen zijn werk staken. En wat dan wel vaker gebeurt, de molen werd langzamerhand een ruïne. Zonde! Want een interessant erfgoed dreigde te verdwijnen. Gelukkig werd er in 1994 een vereniging opgericht ter herstel van de Moulin de Berno.

Moulin de Berno
Moulin de Berno – bron: www.fdmf.fr

De man die het initiatief nam, heet Jean Bulot, geboren in 1939 op Ile d’Arz. Hij is schrijver en zeeman. Van 1979 tot 1994 werkte hij als kapitein op de Abeille Flandre. Deze sleepboot, van de Franse marine en eigendom van de firma Abeilles Internatinal, werd gebruikt door de Franse zeemacht sinds eind december 1979. Vroeger was de thuisbasis Brest, waar het schip instond voor de veiligheid van de scheepvaart in Bretagne. Ze kon in 20 minuten paraat zijn en voer zelfs uit als het hevig stormde. Het schip is met name beroemd geworden door haar hulp tijdens rampen, zoals bij de Erika, een tanker die in 1999 voor de zuidkust van Bretagne verging.

Waar had ik het ook alweer over? Oh ja de Moulin de Berno en onze Bulot. Samen met een team vrijwilligers lukte het hem de Moulin de Berno ‘op te lappen’. In 2000 was het zover. De molen werd in ere hersteld en kan nu zijn ‘oude’ werk weer doen. Uniek. Want in Frankrijk zijn er slechts twee van deze molens die identiek werken zoals ze vroeger deden. Mooi werk van Bulot en zijn team!

Van het zuiden van Bretagne naar het noorden, van een molen naar en menhir… in mijn volgende blog. Inderdaad, Bretagne heeft veel te bieden. En dat is maar goed ook. Dan valt er veel te schrijven. A bientôt!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.