Muziek in Bretagne

Gisteren waren we in Cruguel, een kleine commune op zo’n 10 kilometer van Josselin, gelegen in het departement Morbihan. Hoe hecht een gemeenschap in Frankrijk kan zijn, bleek ook deze dag. En dat muziek hierbij een rol speelt, is me inmiddels duidelijk sinds ik in Bretagne woon. In het kapeltje Saint Yves in Gruguel heersde een bijzondere intieme sfeer. Zo’n 100 mensen uit het dorp en de directe omgeving kwamen bijeen om naar het van origine Engelse stel, Anne en Colin, te luisteren. Hun gitaarmuziek en zang galmde door de kerk. Prachtig! Liederen uit Ierland, Engeland, Schotland en Bretagne, het stond allemaal op hun repertoire. Met name ‘Chapelle de Rêves’ – kapel van mijn dromen – gecomponeerd door Colin, raakte mij diep.

Muziek in Bretagne
www.toerisme-frankrijk.nl

Bretonners houden van bijeenkomsten en feestjes met muziek en betrekken daar graag veel mensen bij. Jaarlijks worden meer dan 4000 concerten gegeven en 300 festivals georganiseerd. Een van de bekendste festivals is Les Vieilles Charrues in Carhaix. Namen als Carlos Santana, Neil Young en Elton John zie je regelmatig verschijnen op dit festival.

Maar het zijn niet alleen grote festivals die Bretagne muzikaal aantrekkelijk maken. Vooral de traditionele Keltische muziek is diep geworteld in dit deel van Frankrijk. Zangers hebben zich laten inspireren door bepaalde melodieën of door de lokale dichtkunst. Yann Tiersen, Dan Ar Braz, Alan Stivell, Matmatah en Milossec vertolken de liederen ieder op hun eigen specifieke manier. En laten we vooral ook de bijzondere muziekinstrumenten niet vergeten. De biniou-braz, een soort Schotse doedelzak, en de bombarde, die op een hobo lijkt met een rietmondstuk.

De mensen gaan staan. De dorpsbewoners zijn uitgelaten. Anne en Colin zijn opgelucht en blij. Iedereen is blij. Muziek stelt harten open en verbindt. Ook gisteren in Cruguel. De burgervader is trots op zijn dorp, zijn inwoners. Hij steekt het niet onder stoelen of banken. We worden uitgenodigd om met z’n alleen een glas cider te drinken op het pleintje voor de kapel. Bretagne en muziek… ik hou ervan. Proost oftewel Yec’hed mat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *