Nieuws

 

RECENSIE van het boek ‘Het elftal dat de mist inging’
Willem Bux (Uitgeverij Pepijn, 2015)
ISBN 9789078709107
Boekhandelsprijs: 14,95
Twitter: @willembux

Het elftal dat de mist inging
Het elftal dat de mist inging

Door: Betty Rombout

‘De journalist in mij had plaats gemaakt voor de schrijver en schrijvers hebben in tegenstelling tot journalisten het volste recht zich in het land van de verbeelding te begeven, ver voorbij de grenzen van de werkelijkheid. Zo veel als ze maar willen. Maar wilde ik dat?’

Dát is wat Willem Bux zich in het boek afvraagt. Dát is ook wat het boek is. Een mix tussen onderzoeksjournalistiek en een roman, met een mooi sausje van humor én gevoel. ‘Het elftal dat de mist in gaat’, raakt je. Het laat je niet los. We lezen over mensen die in een kleine wereld met elkaar verbonden zijn. Een wereld waarin iedereen zijn leven leeft, geheimen en zorgen heeft: ‘Ik heb Leon eens beloofd niemand iets te vertellen, maar na zo’n lange tijd kan het denk ik niet zo kwaad meer’, zegt de ex-masseuse Olga in het boek.

‘Het elftal dat de mist in gaat’ begint bij ex-voetbaltrainer Frans Malherbe, negentig jaar oud en ‘zo dement als een deur’. Hij speelt een centrale rol in het boek, zonder echt aanwezig te zijn. Journalist Willem Bux ontmoet hem per toeval en langzaamaan ontrolt zich een verhaal. Een verhaal waarover zo blijkt later, een boek te schrijven is. In 1981 speelt Blauw-Wit in de Europa Cup. Ze verslaan het grote Arsenal maar verschijnen in de volgende ronde niet op tijd voor een wedstrijd in het Schotse Inverness. Welk drama speelt zich af in de Schotse mist? Waar is de spits Leon Makuna gebleven?

Is Willem Bux voorbij de grenzen van de werkelijkheid gegaan met dit boek? Ja, daarvoor is het een roman. Nee, omdat het boek veel feitelijkheden kent. Zoals? ‘In Eindhoven hoefde ik nog geen honderd meter te lopen van het station naar de voormalige Lichttoren van Philips, een gebouw waarin het bedrijf vroeger de levensduur van gloeilampen testte en waar nu een grand café restaurant is gevestigd. Het was er erg druk. Hoe vond ik Olga tussen al dit volk?’ Bux vond Olga, zoals destijds Bux ook mij vond. Daar op die plek, waar we regelmatig vergaderden over ons boek AutiPower. Sweet memories, zoals zovelen, zoals in ‘Het elftal dat de mist in gaat’.

 

Scottish Hot News: Make sure to arrange your Exchange Rate before the Scottish Referendum! (09/09/2014 by Gijs van Breugel)

Sterling is unstable in the build up to Scottish vote for independence. Sterling fell against a basket of currencies on Monday morning following a YouGov survey on the vote for Scottish Independence. We saw the pound fall 1% against the dollar and almost 1% against the euro. Read more >>

More news of Terra France

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.