Paaseiland

Na een geweldig Oud- en Nieuwjaarsfeest bij Brian en Eileen in La Chapelle Neuve – departement Côte d’Armor – willen we de volgende morgen even lekker aan de wandel. En niet alleen wij. Hond Bubbel vindt een avond en nacht camper ook meer dan genoeg. Dus rijden we naar het nabij gelegen Carnoët, oftewel naar La Vallée des Saints (Traonienn ar Sent, op z’n Bretons).

La Vallée des Saints
La Vallée des Saints

Het is niet zomaar een vallei. Nee. Op een heuvel in deze vallei bevinden zich 51 standbeelden van heiligen. En dat worden er meer. De initiatiefnemer is Philippe Abjean, geholpen door Sébastien Minguy en Philippe Hajas. In 2009 vatte Philippe het idee op om in 25 jaar een vallei met 1000 standbeelden (sommigen zijn meer dan 3 meter hoog) te realiseren. Een soort ‘Paaseiland’, een derde millennium, een plaats van spiritualiteit ter ere van de vele Bretonse heiligen. De legende vereert er namelijk meer dan 7000, die helaas niet allemaal zijn goedgekeurd door de Rooms-katholieke kerk. Dus, wat doe je dan? Juist, je vereeuwigt ze! Philippe ontving overigens voor dit lumineuze idee in 2010 de ‘award’ voor ‘Breton van het Jaar’, toegekend door het Bretonse tijdschrift Armor. Inmiddels is voor het project fou pour l’eternité een vereniging opgericht. Elk beeld kost zo’n 12.000 euro, geld bijeengebracht door donaties van bedrijven en burgers. Wil je ook doneren, dan word je dus ‘verbonden’ aan een heilige.

De beelden op het Bretonse Paaseiland zijn allemaal even prachtig. We bekijken ze aandachtig. Stil en in verwondering. Een spirituele plek is het zeker. Alle beelden, voorzien van gezicht en attribuut, kijken vanaf de heuvel de wijde omgeving in. Paaseiland in Europa! Hond Bubbel is minder onder de indruk. Dat blijkt wel als ze (!) haar poot optilt en Saint Maclou voorziet van een straaltje urine. ‘Foei Bubbel!’, zeg ik tegen haar en kijk daarbij de heilige verontschuldigend aan. Terwijl Bubbel met zwiepende staart verder loopt, schudt de oude man zijn hoofd. Het is Bubbel vergeven.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *