Paimpont

Vijfduizend jaar voor onze jaartelling was Bretagne grotendeels overdekt met bos, ook wel het Brocéliande genoemd. Van dit oerbos is nog maar 6000 hectare over, het huidige Fôret de Paimpont. Vanuit onze tuin kijken we heel in de verte (10 kilometer) op dit magische bos. Magisch, want het Brocéliande is het woud van dichters en zangers. Hier verborgen zich de laatste druïden, toen zij voor het Christendom vluchtten. En jawel, Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel beleefden er vele avonturen. Merlijn de Tovenaar en de fee Viviane dwaalden door het Brocéliande. Of dat doen ze misschien nog steeds…

Aan de rand van dit bos ligt het plaatsje Paimpont, oftewel Pen Ponthi dat weer is afgeleid van Ponthus, de naam van de koning van Galicië. Omdat de sultan van Babylon hem aanvalt, vlucht Ponthus naar Bretagne waar hij verliefd wordt op prinses Sydonië, dochter van een koning van Bretagne. Het stel trouwt. Nadat Ponthus zijn schoonvader aan het hof te dienst is geweest, trekt hij zich terug in het Brocéliande bos. Hier woont hij op kasteel Barenton, het latere Ponthuis-slot.

Paimpont
Paimpont

We komen er vaak, in Paimpoint. Simpel, omdat het een van de toeristische trekpleisters in de omgeving is. Je hebt er terrasjes, een oude abdij, bijzondere winkeltjes, een groot meer en… Les Forges. Inderdaad, op slechts een paar kilometer van Paimpont ligt een oud industriecomplex. Tussen de 15e en 19e eeuw floreerden hier de ijzergieterijen. Gieterijen die het arsenaal van Brest, Rennes, Nantes en Lorient van ijzer voorzagen. Vandaag de dag is Les Forges een ‘must see’ in dit deel van Bretagne. Loop je rond, dan zie je nog heel duidelijk het beeld van weleer; oude ateliers, huizen van staalarbeiders, een oude hoogoven en een kapel met rood leistenen dak.

Het mag duidelijk zijn, Paimpont en omgeving zijn zeker de moeite waard voor een bezoek. Al is het maar om op een mooie zondagmiddag eens lekker op een terrasje te zitten. Terrasjes zijn er hier op het platteland namelijk niet zoveel. Maar Paimpont maakt het goed, dus… Yec’hed mat, Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *