Paludier

In het zuiden van Bretagne – departement Pays de la Loire – ligt het middeleeuwse stadje Guérande, oftewel Gwenn Rann, wat in het Bretons ‘Het Witte Land’ betekent. En dat is niet voor niets. Het stadje is omringd door zoutmoerassen die zich over meer dan 2000 hectare uitstrekken. De Romeinen introduceerde de zoutwinning in het gebied van Guérande. Zout was belangrijk, want etenswaren – ham, worst, olijven – waren zo langer houdbaar. Romeinse legionairs kregen hun soldij deels in zout betaald. De woorden ‘soldij’ en ‘salaris’ zijn dan ook afgeleid van de Latijnse woorden ‘zout’ en ‘zoutrantsoen’.

Paludier
Paludier – bron: http://www.escapaderomantique-france.com/wp-content/gallery/helicoptere/paludier.jpg

Het Bretonse zout wordt op geheel ambachtelijke wijze gewonnen. De ‘paludier’, of simpelweg de persoon die in de zoutmoerassen werkt, gebruikt de zogenaamde zontechniek. Deze methode is al meer dan 2000 jaar oud. Twee keer per maand, met springtij, laat de ‘paludier’ het zeewater in een reservoir naar binnen lopen. Daar vandaan stroomt het via een stelsel van kanalen en bassins naar de ‘oeuillets’, oftewel de zoutpannen. Dit alles neemt weken in beslag. Bij de laatste etappe, in de ‘oeuillets;’ is de zoutconcentratie zo hoog opgelopen, dat het kristalliseert. Dan pakt de ‘paludier’ een ‘lousse’, een lange stok met aan het eind een platte zeef met fijne gaatjes. Met deze ‘lousse’ schept de ‘paludier’ op het einde van een zonnige dag een flinterdun vliesje zoutkristallen van het water en voilà… hier is het ‘fleur de sel’! Vervolgens pakt de ‘paludier’ een ander werktuig om de grove zoutkristallen, die naar de bodem gezakt zijn, bij elkaar te vegen. Per ‘oeuillet’ bedraagt de oogst van dit grove zout zo’n 50 kilo. ‘Fleur de sel’ verschijnt alleen op zonnige dagen, de oogst bedraagt dan zo’n 3 kilo. Wil je meer weten over deze techniek, neem dan eens een kijkje in het ‘Maison des Paludiers’ in deze streek.

Het beroep van ‘paludier’ is een van de zeldzame landbouwberoepen die geen mechanische noch chemische producten gebruikt. Mooi, daar zouden we wat van kunnen leren. Misschien kunnen we ook wel iets leren van de Romeinen…. zout in plaats van euro’s als verdienste. Het nieuwe geld, de nieuwe wereld! Alleen misschien een beetje onhandig in je portemonnee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *