Paul-Émile Ladmirault

Hij werd op 8 december 1877 geboren in Nantes: Paul-Émile Ladmirault, een muzikaal wonderkind en in zijn leven zeer actief betrokken bij de culturele beweging van zijn geboorteregio Bretagne.

Paul-Émile Ladmirault
Paul-Émile Ladmirault – bron: www.musicme.com

Paultje kreeg in zijn jonge jaren les voor piano, orgel en viool. Toen hij acht was, componeerde hij zijn eerste sonate voor viool en piano. Ongelooflijk! Gedurende zijn tijd op het Lycée Georges-Clemenceau in Nantes stelde hij zijn eerste opera in drie bedrijven samen: Gilles de Rais, die op 18 mei 1893 in de Salle des Beaux-Arts in Nantes in première ging. Maar daar bleef het niet bij. De inmiddels volwassen Paul ging in 1895 naar Parijs om daar te studeren aan het Conservatoire national supérieur de musique. En dat kon natuurlijk niet zonder resultaat zijn. In 1903 componeerde hij zijn Suite bretonne in drie delen en daarna Brocéliande au matin.

De muziek van onze Paul kenmerkt zich door zijn gehechtheid aan Bretagne. Wat ook blijkt uit het feit dat hij de Bretonse taal meester was. Overigens, dit verschafte hem toegang tot de Gorsedd de Bretagne, een broederschap van barden, ovaten en druïden. Hij kreeg de bardennaam Oriaf.

Ach, er valt nog zo veel te vertellen over Paul. Zoals dat hij in de Tweede Wereldoorlog vierenhalf jaar diende in het Franse leger. Na de oorlog ging hij als een haas terug naar Bretagne, oftewel zijn familieresidentie in Kerbili à Camoël, departement Finistère. Hier werd hij in 1920 benoemd tot docent voor contrapunt en fuga aan het Conservatoire à rayonnement régional de Nantes in Nantes. Oh ja, en wist je dat hij in 1929 samen met Edouard Guéguen de Cercle Celtique de Nantes oprichtte? Dit is een van de oudste kringen van Bretagne.

Paul stierf in 1944 op 67-jarige leeftijd. Het mag duidelijk zijn, hij heeft zijn steentje bijgedragen aan muzikaal Frankrijk en – niet te vergeten – de Bretonse cultuur hoog gehouden. Bravo!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.