Paulus de Boskabouter

Het kereltje met kaal hoofd, witte baard en eeuwige pijp, ken je hem nog? Ben je geboren tussen 1945 en 1980, dan kun je hem onmogelijk gemist hebben: Paulus de Boskabouter. Hij woont in een holle boom in een donker bos. Bijgestaan door zijn vrienden de uil Oehoeboeroe, de raaf Salomo en de das Gregorius, verijdelt hij elke keer weer de snode plannen van de heks Eucalypta. Zij wordt op haar beurt geholpen door Rein de Vos. Oh ja, en dan hebben we ook Krakas nog, de kraai die altijd alles verklikt.

De verhalen over Paulus de Boskabouter zijn geschreven en getekend door Jean Dulieu, een pseudoniem van de concertviolist Jan van Oort. De eerste Paulusstrip verscheen in 1946 in Het Vrije Volk. En toen was de beer – of zeg maar de kabouter – los! Vele verhalen volgden.

Paulus de Boskabouter
Paulus de Boskabouter – bron: www.kinderfilmpjes.net

Jullie zullen wel denken, wat heeft Paulus de Boskabouter nu met Bretagne te maken? Ik zal het jullie vertellen. Al surfend op internet stuitte ik bij toeval op een kinderboek uit 1982 met als titel: Paulus de Boskabouter en het beest van Ploemanac. Dat klonk al behoorlijk Bretons. Al verder lezende, zag ik dat dit kinderboek later verscheen in stripvorm onder de naam: Paulus de Boskabouter en het Bretonse beest. Bingo!

Waar de strip over gaat? Welnu, door een actie van Gregorius belandt onze kabouter met de heksenbezem van de heks Eucalypta in Bretagne, aan de kust. Hij kijkt om zich heen. Hoort het ruizen van de zee en het gekrijs van de meeuwen. Waar is hij? Plots ziet hij twee ogen… de ogen van het Bretonse beest! Hoe het verhaal verder gaat, wordt niet over uitgewijd. Maar… als ik terug ga naar de belevenissen van Paulus in mijn kindertijd, kan ik me voorstellen dat ook dit verhaal heel spannend is.

Toch grappig… als kind was ik verzot op Paulus de Boskabouter. Als volwassene kom ik Paulus weer tegen in Bretagne. Wie had dat ooit gedacht? Misschien vertoeft hij nu wel in het bekende Brocéliande bos, vlakbij ons. Samen met koning Arthur en tovenaar Merlijn. Arthur verdrijft Eucalypta met zijn zwaard. Merlijn spreekt een toverspreuk uit om Rein de Vos te verjagen. En Paulus? Die kijkt rustig toe en trekt nog een keertje aan zijn pijp. Zucht. Wat is het fijn om ook even kind in Bretagne te mogen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *