Picasso

Het is begin maart. Met een vriendin heb ik afgesproken bij het Musée des Beaux Arts in Rennes. Nu zijn we beiden geen mensen van ‘uren ronddolen in een museum’, maar een van de exposities gaat over Egypte. Dat trekt ons wel. Evenals het feit dat op de eerste zondag van de maand de entree gratis is. Gratis? Dan moeten we natuurlijk ook de andere kunst gaan bekijken. Picasso schijnt er te hangen. Ik ben benieuwd.

Schilderij van Picasso - bron: www.reddit.com
Schilderij van Picasso – bron: www.reddit.com

Het museum werd in 1794 opgericht tijdens de Franse Revolutie. Het huidige gebouw waarin het museum nu huisvest, werd tussen 1847 en 1855 gebouwd. De eerste collecties betroffen werken van kerken en openbare gebouwen in Rennes. Echter, de meeste schilderijen en sculpturen die je er nu aantreft, zijn afkomstig uit de privécollectie van Christophe-Paul de Robien (1698 – 1756). Hij was destijds president van het parlement van Bretagne.

‘Dat is apart’, zeg ik tegen Helen. ‘Moet je zien, een gemummificeerde babykrokodil!’. Althans, dat moet het stukje ‘doek’ met een lengte van zo’n 20 centimeter voorstellen. Bijzonder. Even verderop zien we een echte mummie liggen. Althans, eentje waar een mens in zit. Het blijft mooi, deze kunst van de Egyptenaren. Opmerkelijk zijn de beeldjes van de diverse Egyptische goden. Sommigen zijn slechts een halve centimeter groot. Ongelooflijk dat ze door archeologen gevonden zijn.

Na ‘Egypte’ lopen we door naar de andere ruimtes van het museum. Ik kijk mijn ogen uit. Zie moderne kunst – een schilderij met alleen een zwart vlak – tot weelderige schilderijen van onder andere Philippe de Champainge (1602-1674), een barokschilder uit de Franse school. ‘Hé!’, roep ik uit. ‘Daar heb je Picasso!’. Helen struint voorbij de grondlegger van het Kubisme. ‘Stop nou eens, moet je zien. Mooi hè?’. Helen kijkt mij niet begrijpend aan. ‘Picasso!’, zeg ik nogmaals. ‘Wist je dat hij bij zijn geboorte al bijna de pijp uit ging? Het schijnt dat hij sigarenrook in zijn kleine neusgaatjes kreeg, waardoor de ademhaling heel moeizaam op gang kwam.’ Het boeit Helen niet. Liever een gemummificeerde krokodil dan een Picasso. En eerlijk, eigenlijk heeft dat baby’tje ook mijn voorkeur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *