Pontivy

Zondagmiddag… wat zullen we gaan doen? In de Ouest France lees ik over een markt en wedstrijd ‘Ohhh La Vache’ in Pontivy (departement Morbihan). We zijn nieuwsgierig en stappen de auto in, samen met hond Bubbel.

De meeste mensen kennen Pontivy van het imposante middeleeuwse kasteel van de Rohan’s, gebouwd in de 15de eeuw. De vakwerkhuizen en de middeleeuwse gevels aan de voet van het kasteel herinneren er aan dat de stad een tijd van glorie heeft gekend in de periode van de leer- en linnenwerkplaatsen op de oevers van de rivier de Blavet. Het gekke is, Pontivy kent ook rechtlijnige, neoklassieke gevels uit de tijd van Napoleon. Jawel, Pontivy was dan ook een van de grote stedelijke projecten van deze bekende keizer en heette zelfs 10 jaar lang Napoleonville!

Stier
Stier – bron: www.moulin-le-cygne.com

Geen kasteel deze keer, maar een heuse boerenmarkt op een industrieterrein (Parc des Expositions) in Pontivy. Niet echt een plek waar je je een dergelijke markt voorstelt. Maar waar moet het evenement anders meer dan 10.000 bezoekers kwijt? Want dat aantal werd wel verwacht op deze 6de editie.

We stappen het enorme terrein op en kijken verwonderd naar de wel meer dan 600 paarden en koeien. Hond Bubbel vindt  ‘ze’ eng, maar is ook nieuwsgierig. Gelukkig houdt ze haar ‘mond’. Wat zijn ze groot! En ja, dat vind ook ik van een stier van maar liefst 1450 kg. Ongelooflijk, wat een beest… en dan heb ik het nog geen eens over ‘wat er onder hangt’. Sorry mensen, maar daar kun je niet om heen. Even later verneem ik dat er dit jaar twee rassen in de schijnwerpers staan: de regionale Blonde d’Aquitaine en de interregionale Charolais. In ‘de ring’ staan fokkers met koeien van de rassen Prim’holstein, Pie Route, Normande en Montbéliarde. Wie heeft de mooiste dit jaar en gaat er met een prijs vandoor? En dan heb ik het over de boer en de koe zelf.

Helaas we zullen het nooit weten. Als we naar het ‘strijdveld’ lopen, worden we tegen gehouden door een streng uitziende bewaker. Wat we hier doen MET hond? Eh… mag Bubbeltje hier niet zijn? Nee. Ik moet zeggen, we hadden ook nog geen andere honden gezien. En eigenlijk is het ook wel logisch. Stel dat Bubbel het op een blaffen zet net als een trotse boer zijn koe presenteert? ‘Nous allons quitter le site’, zeg ik met mijn allerliefste glimlach. De bewaker knikt goedkeurend. We druipen af. Hond Bubbel kwispelend achter ons aan.

TIP: Het kasteel van Pontivy is in juli/augustus elke dag geopend van 10.30 tot 19.00 uur. Buiten het seizoen op woensdag en zondag van 10.00 – 12.00 uur en van 14.00 tot 18.00 uur.

TIP: Zin in Chinees? Ga dan naar de Laterne Rouge in Pontivy (rue Joseph Quilliou), elke dag geopend van 12.00 – 14.30 uur en van 19.00 – 22.30 uur. Zowel ’s middags en ’s avonds kun je voor weinig geld genieten van een zeer uitgebreid buffet. Enig nadeel: de ambiance buiten is niet echt gezellig (industrieterrein).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *