Port Louis

Lodewijk Napoleon Bonaparte, bijgenaamd de Lamme Koning en Lodewijk de Goede, is er  geweest; in ballingschap. Dat is niet leuk natuurlijk, maar hij had wel een mooie plek ‘uitgekozen’: de citadel van de vestigingsstad Port Louis in het zuiden van Bretagne.

Port Louis
Port Louis – bron: www.ac-voile.com

In 1590 stichtten de Spanjaarden Blavet, een vluchthaven en ook doorvoerhaven voor wijn, zout en granen. Er werd een begin gemaakt met de citadel die uiteindelijk in 1637 voltooid werd door Lodewijk XIII toen de stad ook de naam Port Louis kreeg. Al sinds de oprichting kent de citadel twee bastions van Iberische allure. Via een kleine brug bereik je vandaag de dag het driehoekig verdedigingswerk. Bij het braakland, waar vroeger de oude legerplaats was gevestigd, kom je via een deur in de vestingmuur bij het strand ‘Grands Sables’. Laat het weer een strandwandeling niet toe, ga dan naar het Musée National de La Marine, gelegen in de burcht. Je leert er alles over de boten en wapens van vervlogen tijden.

De vestingmuren van Port Louis beschermen al vele eeuwen de statige huizen. In Rue des Dames en Rue Driasker zie je een paar van deze huizen die onder Lodewijk IV zijn uitgebreid en verfraaid met daklijsten en frontons (bekroning van gevels). Wist je dat in de 18e eeuw de kooplieden kapellen op hun dak bouwden om de komst van de boten in de gaten te houden? Ja, slim waren ze wel, de mannen uit die tijd. Wil je nog wat mooie vissershuizen zien, ga dan naar de havens van Locmalo en La Pointe.

En… mocht je toevallig begin augustus in Port Louis zijn, bezoek dan vooral ook het Festival Interceltique in het nabijgelegen Lorient; 10 dagen spektakel! Een paar duizend muzikanten, zangers, dansers, kunstenaars en filmmakers uit vele landen weten je uitstekend te vermaken. Jammer voor onze Lodewijk Napoleon Bonaparte dat het festival er destijds nog niet was. Vanuit de citadel zie je namelijk Lorient liggen. Wat zou hij genoten hebben van de mooie geluiden uit de traditionele Bretonse instrumenten vanuit de burcht! Of.. misschien ook niet. Was ons Lodewijkje wel een droogkloot. Ach, ieder zijn ding, toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.