Prieuré de Saint-Etienne

Nadat we gisteren op de ‘vide grenier’ (rommelmarkt) in Malestroit rondgeneusd hadden, besloten we via een toeristische route naar huis te rijden. Vlakbij Guer zagen we een bordje met ‘Prieuré de Saint-Etienne’. Het maakte ons nieuwsgierig. Na een paar kilometer over slingerweggetjes gereden te hebben, kwamen we uit bij wel een heel bijzondere priorij.

Prieuré de Saint-Etienne
Prieuré de Saint-Etienne – bron: guer-coetquidan.pagesperso-orange.fr

De prieuré de Saint-Etienne wordt beschouwd als een van de oudste van de Morbihan. De priorij werd in 1140 opgericht. Echter, de funderingen zijn al uit de zesde eeuw. De priorij is dan ook gebouwd op de plek waar vroeger een Romeinse tempel stond. Grote reparaties aan de priorij vonden in 1685 plaats. In 1791 werd de prieuré de Saint-Etienne verkocht aan de staat, daarna kwam het in handen van een particulier die het als schuur gebruikte. Nu is de priorij eigendom van de gemeente. In 2012 is veel van het ‘oude’ in ere hersteld. Het meest interessante zijn ongetwijfeld de muurschilderingen uit de vijftiende eeuw, te vinden in het heilige gedeelte van de priorij. Deze muurschilderingen zorgen ervoor dat de priorij geclassificeerd is als historisch monument.

Op het kruispunt dat leidt naar de prieuré de Saint-Etienne zie je een kruis van paarse leisteen: het kruis van Gradlon, genoemd naar de oude koning van Cornouaille (destijds westelijk deel van Bretagne) bekend om het verhaal van de verzonken stad Ys. Het kruis is een van de oudste van de Morbihan. Op 300 meter ten zuidwesten van de priorij tref je een bron aan gemaakt van dezelfde paarse leisteen. Je bereikt de bron via een voetpad langs de rivier de Oyon.

Grappig niet? Rij je zomaar wat rond, kom je onverwacht zo’n unieke priorij tegen. Overigens de omgeving is prachtig en dus ook uitermate geschikt om te wandelen. We kwamen veel bewegwijzerde wandelroutes tegen. Dus… ben je in de buurt van Guer, maak even het ommetje naar de prieuré de Saint-Etienne. De heilige zal je er dankbaar voor zijn.

Ter informatie: de prieuré de Saint-Etienne is open van 7 juli t/m 31 augustus 2014, dinsdag tot en met zaterdag vanaf 14.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *