Quintin

Afgelopen zaterdag werd prachtig weer voorspeld in Bretagne. De reden om er een weekend met de camper op uit te trekken. Waarheen? We besloten via een toeristische route naar de kust, nabij Plouha – Paimpol te gaan. En ja, ga je toeristisch, dan kom je vaak onverwachte pareltjes tegen. Zo ook deze dag: Quintin.

Quintin is een stadje dat ongeveer 20 kilometer ten zuidwesten van Saint Brieuc ligt. Bij binnenkomst zie je het al, het is een van de ‘Petites Cités de Caractère’ van Bretagne. De naam komt van ‘kistinn’, oftewel het land van de kastanjebomen. Maar het zijn niet deze kastanjebomen waar Quintin haar faam aan te danken heeft. Wat maakt Quintin dan zo bijzonder? Het linnen. Van dit linnen werden kragen en mutsen gemaakt. In de 17e en 18e eeuw breidde de kunst zich uit naar de bekende Bretonse stoffen. Quintin exporteerde zelfs tot in Amerika. Echter, na de Franse Revolutie werd het minder met de productie. Helaas.

Quintin
Quintin

Quintin is inderdaad een leuk, karakteristiek middeleeuws stadje, gelegen overigens aan de rivier de Gouët, waarlangs je een prachtige wandeling kunt maken. Een andere wandeling is die in het Bois de la Perche. De start is bij de oude boerderij van de Perche, 800 meter van centrum en leidt naar de molen uit de 16e eeuw. Uiteraard is het ook leuk wandelen in Quintin zelf. Bewonder de mooie herenhuizen van destijds de rijke kooplieden en de vakwerkhuizen. Breng ook zeker een bezoek aan de basiliek. Deze kerk werd in 1887 gebouwd op de plaats van de vroegere collegiale kerk. Bijzonder is, dat zich in de kerk een stuk van de riem van de Maagd bevindt. Meegenomen uit Jeruzalem door een landsheer uit Quintin in de 13e eeuw. En wat dacht je van de vier wijwatervaten? Deze zijn gemaakt van Javaanse schelpen. Aan de koorsluiting van de basiliek bevindt zich de Porte Neuve uit de 15e eeuw, een overblijfsel van de oude stadsomwalling. Naast de basiliek is een bezoek aan de twee kastelen van Quintin – in hetzelfde park – ook zeker de moeite waard. Het eerste kasteel is in de 13e eeuw gebouwd, maar heeft erg geleden onder oorlogen en plunderingen. In 1775 werd dit kasteel herbouwd, maar is tot op heden nog niet voltooid. In de 18e eeuw zijn de bijgebouwen en stallen aangepast en uitgebreid. Het geheel vormt het tweede kasteel.

Quintin…maak hier zeker even een stop als je, net als wij, op weg bent naar de kust. Of zomaar in de buurt bent. De vakantiesfeer zit er gelijk in. Zeker als de zon schijnt. Welnu, op naar de volgende bezienswaardigheid: Plage du Palus bij Plouha. Wordt vervolgd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.