Rap

Wat hebben rap cultuur, Keltische spiritualiteit, filosofie, poëzie en maatschappijkritiek met elkaar te maken? Alles! Bij toeval stuitte ik tijdens mijn speurtocht naar het Bijzonder Bretagne op de Franse rap band Manau. De teksten van Manau zijn geschreven in modern en eenvoudig Frans en bevatten, gemeten naar rap normen, weinig woorden uit de jongerencultuur. Opmerkelijk is, dat de teksten voor een groot deel gebaseerd zijn op Keltische, Bretonse legendes. Bijzonder is ook het gebruik van instrumenten uit de Franse volksmuziek naast die uit de popcultuur.

Manau
Manau – bron: musikafrancesa.blogspot.com

Manau baarde in 1998 aanzien met hun eerste single ‘La tribu de Dana’. Deze rap stond hoog in de hitparade in Frankrijk en omringende landen. De rap gaat over ‘de Stam van Dana’ die strijd levert op de Bretonse vlakten. Het eigen grondgebied moet worden verdedigd tegen de ‘Simeriens’, een vijandig volk. Voor de strijd roepen ze de hulp van de goden aan rond de menhirs en drinken ‘hydromel’, een drankje dat bestaat uit honing en water. De strijd is bloedig en helaas delft de stam het onderspit. Maar dan… krijgt alles een onverwachte wending. De hoorn van de vijand weerklinkt; het signaal om de aftocht te blazen. De ik-persoon is alleen over en vindt zijn vrouw, zijn zoon en zijn land. Hij is de koning van de Stam van Dana!

Mijn vingers spreiden zich bij het loslaten van mijn wapen
en mijn wangen waren doorweekt door mijn tranen,
ik heb nooit begrepen waarom de goden mij hebben gespaard 
op die zwarte dag in onze geschiedenis waar ik over heb verteld.
De wind waait nog steeds over Bretagne
en ik ben teruggekeerd naar m’n vrouw, m’n zoon en m’n landgoed,
ik heb alles opnieuw met mijn handen opgebouwd om verder te gaan,
ik ben koning geworden van de stam van de Dana…

Rap, ik hou er eigenlijk helemaal niet van. Maar een rap doorspekt met legendes uit Bretagne, muziekinstrumenten van weleer, nou… dan krijg je mij om! Gaat dat bij jullie ook lukken?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *