Redon

Ik beken. Deze stad heb ik nooit echt goed bezocht: Redon. Oké, we zijn er twee keer door heen gereden, maar dat is alles. Hoogste tijd daarom om me eens meer in deze stad en streek te verdiepen.

Redon ligt in het departement Ille-et-Vilaine op slechts 1 uur rijden van zowel RennesVannes als Nantes. Wil je de stad combineren met een ander cultureel uitstapje? Rijd dan 20 minuten noordwaarts naar St. Just, na Carnac het belangrijkste centrum van megalitische monumenten in Frankrijk. Dáár ben ik wel geweest, zie ook mijn blog hierover.

Redon
Redon – bron: www.photographe-professionnel.fr

Tot 832 is er weinig bekend over Redon. De naam van de stad schijnt afgeleid te zijn van de Gallisch-Romeinse naam voor nederzetting: Riedones. Gezegd wordt dat ene Conwoin, een Bretonse monnik, met de hulp van de Karolingische keizer Lodewijk de Vrome – ook wel de Eerlijke en de Joviale geheten – het klooster Saint-Saveur stichtte in genoemde periode. De stad ontwikkelde zich vervolgens verder rondom dit klooster. Juist de Saint-Saveur schijnt echt de moeite waard te zijn voor een bezoek. De abdij heeft een Romaanse klokkentoren uit de 12e eeuw die beschouwd wordt als het mooiste Romaanse monument van Bretagne. De Gotische toren uit de 14e eeuw is vandaag de dag gescheiden van de kerk als gevolg van een brand die in 1780 een deel van het schip verwoestte. Overigens, voor alle duidelijk, het hedendaagse klooster werd in de 17e eeuw gebouwd op de ruines van het oude klooster van Conwoin.

Heb je genoeg gezien van Saint-Saveur en rommelt de maag enigszins, dan kun je natuurlijk gaan lunchen in een van de vele restaurantjes in de historische straten. Maar wat is er nu leuker dan neer te strijken in Park Bel Air voor een zelf meegenomen picknick? Of zoek een plekje aan het Kanaal Nantes-Brest waar de plezierjachtjes in de zomer aan je voorbijtrekken. Geïnspireerd door dit beeld is het wellicht interessant om daarna het museum van de binnenvaart een bezoek te brengen. Laat je meeslepen in de geschiedenis en het leven van de zeelieden.

Goed, ik heb genoeg gelezen over Redon en geen excuus meer om er niet heen te gaan. Ook vanaf Mauron, waar ik woon, is het slechts een uur rijden. Alle wegen leiden naar Redon, lijkt het wel. Dat moet een gunstig voorteken zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.